Επίσκεψη στο Λινό – μουσείο

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, οι  μαθητές των Α΄, Β΄, και Γ΄τάξεων επισκέφτηκαν ένα παλιό πατητήρι-μουσείο που βρίσκεται στο Σολωμό Κορινθίας. Έκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς από το σταφύλι βγαίνει ο μούστος και πώς ο μούστος γίνεται κρασί.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τα ωραία εκθέματα του μικρού λαογραφικού μουσείου, που  με πολύ μεράκι ο ιδιοκτήτης  κ.  Παντελής Μοναχολάκος στις παλιές δεξαµενές του πατητηριού, όπου ζυµωνόταν ο µούστος, έχει ζωντανέψει ένα κοµµάτι της λαϊκής µας παράδοσης και από το 2010 εκθέτει σ’ αυτές τη συλλογή του µε αντικείµενα της ζωής του περασµένου αιώνα.

Το πατητήρι-µουσείο είναι χωρισµένο, ανάλογα µε το είδος των εκθεµάτων, σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αναπαριστά ένα χωριάτικο δωµάτιο, όπως θα ήταν αν επιστρέφαµε πολλά χρόνια πίσω στον τρόπο που ζούσαν οι παππούδες µας. Συναντάµε το τζάκι, την χαµηλή τάβλα, τη φλοκάτη, τα πολύχρωµα υφαντά στους τοίχους και τα διάφορα οικιακά µικροαντικείµενα που χρησίµευαν στην καθηµερινότητα.
Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέµα τα παλιά επαγγέλµατα: Εκεί βλέπουµε τον πάγκο του µαραγκού, το φυσερό του σιδερά, τον πάγκο του µπαλωµατή και τον αργαλειό της νοικοκυράς.
Η τρίτη ενότητα µε το λιγότερο φυσικό φως είναι αφιερωµένη στο κρασί και µπορεί κανείς να δοκιµάσει εκτός από το κρασί της χρονιάς και τσίπουρο από απόσταξη σταφυλιών της περιοχής. Αυτό παρασκευάζεται σε σφυρηλατηµένο µπακιρένιο καζάνι.
Στα τοιχώµατα των δεξαµενών είναι εµφανή τα τρυγία, τα αποµεινάρια δηλαδή της αλκοολικής ζύµωσης του µούστου διατηρώντας ελαφρώς αλλοιωµένα από το χρόνο το χρώµα και την µυρωδιά τους
Στον εξωτερικό χώρο, και κατά µήκος του τοίχου της περίφραξης αποτυπώνονται εικόνες της καθηµερινής αγροτικής ζωής καθώς και τοπία της ελληνικής υπαίθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *