ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» λειτουργεί από το 2000 με τη στήριξη και την  εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

Βασικός στόχος των προγραμμάτων που υλοποιεί είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της υγείας στην οικογένεια, το σχολείο και το ευρύτερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά και οι έφηβοι.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Πρόληψης διοργανώνει ομάδες γονέων που απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στην προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και την ενδυνάμωση των γονιών στο να αντιμετωπίζουν θέματα που προκύπτουν στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους. Η συμβουλευτική που παίρνουν οι γονείς έχει ως στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο τους, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και σταδιακά να αυτονομηθεί.

Η συμμετοχή στις ομάδες γονέων έχει το θετικό ότι μέσα από τη δημιουργική συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, οι γονείς συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι. Επιπλέον ακούν και άλλους γονείς να μιλούν, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές αντιδράσεις και τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων συμπεριφορών και γεγονότων.

Η ομάδες έχουν βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα και όχι απλά ενημερωτικό. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τόσο οι γνώσεις και οι εμπειρίες των γονιών, όσο και η εμπιστοσύνη στο ρόλο τους.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί από το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, μια νέα ομάδα γονέων. Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας (παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο). Η ομάδα θα έχει συγκεκριμένη θεματολογία και θα ολοκληρωθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην ομάδα οι γονείς θα μπορέσουν:

  • Να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και οι ανάγκες των παιδιών.
  • Να συνειδητοποιήσουν το συναισθηματικό δεσμό του γονέα με το παιδί και τη σημασία του ρόλου τους στην πρόληψη των εξαρτήσεων.
  • Να γνωρίσουν τεχνικές ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.
  • Να βοηθήσουν τα παιδιά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.
  • Να θέτουν όρια και να επιλύουν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.
  • Να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η αντιζηλία μεταξύ αδελφών, ο ύπνος, η χρήση του διαδικτύου, ο ρόλος της οικογένειας στη σχολική ζωή του παιδιού .
  • Να στηριχθούν μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε και να επεξεργαστούν τις νέες ευκαιρίες που γεννιούνται μέσα στην πανδημία για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

 

Τρόπος διεξαγωγής ομάδας γονέων:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ομάδα γονέων είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, π.χ. υπολογιστή με μικρόφωνο, κάμερα και ηχείο, tablet, laptop ή μια έξυπνη συσκευή τηλεφώνου, προκειμένου να συνδεθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας ZOOM.

 

Έναρξη-Διάρκεια :

Η ομάδα θα ξεκινήσει την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00-20:00. Πρόκειται για 10 δίωρες συναντήσεις κάθε Δευτέρα 18:00-20:00.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τα 20 άτομα, ώστε να διευκολύνεται η ενεργητική συμμετοχή και η σύνδεση των μελών της ομάδας.

Η συμμετοχή στην διαδικτυακή ομάδα είναι δωρεάν.

 

Συντονίστρια ομάδας γονέων: Σίδερη Ιωάννα, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής/Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας 2710 235243

(καθημερινά 9:00-14:30) μέχρι τη Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.