Εκπαιδευτική επίσκεψη στις Ι.Μ. Δουσίκου, Γκούρας και στους καταρράκτες Παλαιοκαρυάς.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές η εκπαιδευτική επίσκεψη όλων των τάξεων του σχολείου μας στις Ι.Μ. Αγίου Βασσαρίωνα – Δουσίκου και Κοιμήσεως της Παναγίας – Γκούρας καθώς και στους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς. Ο ανοιξιάτικος ηλιόλουστος καιρός, η επιβλητικότητα των μνημείων, η ιερότητα των χώρων, η ομορφιά της φύσης συνέβαλαν τα μέγιστα.

Πρώτη μας επίσκεψη η Ι.Μ. Αγίου Βηασσαρίωνα – Δουσίκου. Η μονή αποκαλείται και μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών λόγω της σύνδεσής της με την κοντινή μονή του 13ου αιώνα, της Πόρτας Παναγιάς. Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535. Το πρώτο καθολικό της μονής έχτισε ο ιδρυτής της, ο άγιος Βησσαρίωνας Α’, μητροπολίτης Λαρίσης και ιστορική προσωπικότητα εμβέλειας και εκτός Ελλάδας, γνωστός για την κοινωνική του δράση καθώς και για τα θάυματά του. Αργότερα το 1557 ο ανιψιός του αγίου και μητροπολίτης Λαρίσης Νεόφυτος Β’ χτίστηκε το σημερινό καθολικό. Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με μετόχια στη Ρουμανία. Η παράδοση αναφέρει πως στην περίοδο της ακμής της διέθετε 365 κελιά, τράπεζα και πλουσιότατη βιβλιοθήκη. Το 1771 και το 1820 λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς ενώ το 1823 μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγουμένου της μονής, ακολούθησε σφαγή και λεηλασία της από τους στρατιώτες του Σούλτζε Κόρυτζα. Το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά και τους βομβαρδισμούς του 1943. Η μονή είναι άβατο για τις γυναίκες κι έτσι μόνο τα αγόρια του σχολείου μας με συνοδεία των αντρών εκπαιδευτικών μπόρεσαν να ξεναγηθούν στους εσωτερικούς χώρους. Τα κορίτσια ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του μοναστηριού στον μικρό ναό και ξενώνα που πρόσφατα χτίστηκε σε μικρή απόσταση, νότια της μονής. Ωστόσο όλοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την κάρα του αγίου που μετέφεραν για τον λόγο αυτόν οι μοναχοί έξω από την κεντρική είσοδο.

Επόμενη στάση μας ήταν η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Γκούρας. Η γυναικεία μονή της κοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του Ιτάμου κοντά στην Πύλη. Από το μοναστήρι μπορεί κανείς να δει όλο τον κάμπο των Τρικάλων και τα απέναντι βουνά των αντιχασίων. Η μονή ιδρύθηκε το 1743 με δαπάνη του άρχοντα Δημάκη από το χωριό Χαλίκι του Ασπροποτάμου. Το 1823 κάηκε από τον Σούτζε Κόρτζα ενώ το 1854 καταστράφηκε και πάλι. Το 1864 ανανεώθηκε για να πυρποληθεί και πάλι στις 11 Μαΐου του 1878. Ξαναχτίστηκε το 1893 από τον νέο ηγούμενο Μελέτιο Καρανίκα. Τέλος το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς. Από το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς. Από το 1961 με την εγκατάσταση δύο γυναικών μοναχών άρχισε η ανακαίνιση του μοναστηριού. Στις 26/6 του 1986 το νέο καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου.

Με τη λήξη του προσκυνηματικού μέρους της εκπαιδευτικκής μας εκδρονής επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες Παλαιοκαρυάς.

Η Παλαιοκαρυά είναι ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού σε υψόμετρο 730 μ., σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τη Πύλη. Πρόκειται για ένα άγριο και εντυπωσιακό τοπίο που υποβάλλει κάθε επισκέπτη του. Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας διαρρέται από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό ο οποίος σε σύγκριση με άλλους ποταμούς χαραδρών διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο. Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το 1500 με 1550 γεφυρώνει τον Παλαιοκαρύτη και εξυπηρετεί την επικοινωνία της περιοχής. Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες ύψους 12 και 2 μέτρων που σχηματίζει ο Παλαιοκαρύτης στην περιοχή σε συνδυασμό με τις συστάδες πανύψηλων δέντρων και θάμνων ενθουσίασαν και μάγεψαν τους μαθητές μας.

https://www.youtube.com/watch?v=mUmutDyY_d8
Τελευταία στάση της εκδρομής μας το τοξωτό γεφύρι της Πόρτας Παναγιάς που χτίστηκε το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Μητροπολίτη τότε της Λαρίσης, και συνδέει τον Κόζιακα με τον Ίταμο.

1234567891011121314151617

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *