«Ένα σχολείο για όλους»

Η 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι “η πλήρης συμμετοχή και ισότητα”, η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών.

Ως κοινωνία οφείλουμε να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Είναι γνωστό ότι οι σύγχρονες τάσεις της Παιδαγωγικής Επιστήμης στηρίζονται στις αρχές της συνεκπαίδευσης των παιδιών με και χωρίς ειδικές ανάγκες. Θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε η δυνατότητα οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να εκπαιδεύονται με τους συμμαθητές τους στην ίδια σχολική αίθουσα φυσικά μαζί με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες γι’ αυτούς καθώς και με στελέχωση των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Επειδή όμως οι ιδανικές συνθήκες και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι ουτοπικές θελήσαμε κι αποφασίσαμε από τη μια να δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να γνωρίσουν το δικό μας σχολικό περιβάλλον κι από την άλλη να ευαισθητοποιήσουμε τους δικούς μας μαθητές. . Με αφορμή λοιπόν το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία αλλά κυρίως υπηρετώντας   στάσεις και τις αξίες που μας εκφράζουν και που προσδοκούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας καλέσαμε σήμερα στο σχολείο μας το Ειδικό Σχολείο.

Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου μπήκαν στις αντίστοιχες τάξεις και με πρόγραμμα που αρμόζει κυρίως στους φιλοξενούμενους μαθητές μας εργάστηκαν σε κοινές ομάδες με τους δικούς μας μαθητές με την καθοδήγηση και εποπτεία των δασκάλων και των δύο σχολείων. Στη συνέχεια οι μαθητές της Τετάρτης τάξης που εκπονούν ανάλογο πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης παρουσίασαν σε δραματοποίηση το παραμύθι «Γουτού Γουπαπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διασκευή του Νικόλαου Ανδρικόπουλου και ζήτησαν τη συμμετοχή και των φιλοξενούμενων μαθητών για να τραγουδήσουν, χορέψουν, δραματοποιήσουν διάφορα παιδικά τραγούδια.

Τα παιδιά του ειδικού σχολείου και οι μαθητές της τετάρτης τάξης αφού φύτεψαν σε δυο ίδιες γλάστρες σποράκια δίνοντας στην ενέργειά τους τον συμβολικό τίτλο «μεγαλώνοντας μαζί» φύτεψαν και στον αύλειο χώρο του σχολείου «το δέντρο της φιλίας» θεμελιώνοντας έτσι την συνεργασία των δύο σχολείων.

Φεύγοντας οι μαθητές μας χάρισαν αναμνηστικά δώρα στους “νέου συμμαθητές” τους.

Το αποτέλεσμα άφησε ευχαριστημένους όλους τους συμμετέχοντες και δικαίωσε το εγχείρημα.

m1m2m3m4m5m6m7m8m9m10m11m12m13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *