Εκπαιδευτική επίσκεψη στις Ι.Μ. του Δήμου μας.

IMG_20151127_091925Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών μας στις ιερές μονές του Δήμου μας καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης οι μαθητές επισκέφθηκαν αρχικά την Ι.Μ. Αγίου Θεολόγου στο Ζάρκο. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία της μονής, ξεναγήθηκαν στους χώρους και θαύμασαν το έργο τους.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Κούτρα. Έχει χτιστεί τον 18Οαιώνα και λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι με καλόγερους. Να σημειωθεί πως 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι βρισκόταν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι στο οποίο είχε οχυρωθεί ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού και παρέμεινε έτσι, όταν και με βασιλικό διάταγμα η μονή κηρύχθηκε διατηρητέα και λειτουργούσε μόνο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Έμεινε για περισσότερο των 60 χρόνων στη αφάνεια και στην εγκατάλειψη μέχρι το 1996 όπου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα τριών μοναχών που πραγματικά ανακαίνισε ως εκ θαύματος, εκ βάθρων την Ιερά Μονή.

Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρικάλων αναστήλωσαν τα κελιά και σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο. Το καθολικό είναι σταυροειδής τετρακιόνιος ναός με χορούς και μακρόστενο νάρθηκα. Στο ναό διατηρούνται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες οι οποίες ανάγονται στον 18ο αιώνα. (πηγή http://krinitrikalon.gr)

Το μοναστήρι εορτάζει δύο φορές το χρόνο στις 8 Μαΐου καθώς και στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ταξιδεύοντας από το Ζάρκο προς τον Ορφανό σταματήσαμε για λίγο στο 1ο Δημ. Σχολείο Οιχαλίας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αλληλογνωριστούν, να συλλειτουργήσουν και να συνάψουν σχέσεις.

Επόμενη στάση η Ι.Μ. γενεσίου της Θεοτόκου στον Ορφανό. Άλλος ένας μοναστηριακός χώρος του Δήμου μας που υπάρχει εδώ και πάνω από τρεις αιώνες και δίνεται καθημερινή μάχη να αναστηλωθεί και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Όπως ανέφερε στους μαθητές ο ιερομόναχος Δωρόθεος το μοναστήρι είχε για χρόνια εγκαταλειφθεί και από τον ναό τους είχαν κλαπεί όλα τα ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας. Το μόνο που διασώθηκε ήταν μία εικόνα της Παναγίας του 19ου αιώνα.

Επιστρέφοντας στο σχολείο μας σταματήσαμε για λίγο στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας. Δυστυχώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν στάθηκε δυνατό να δουν από κοντά οι μαθητές τις ανασκαφές και τα ευρήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Είδαν κάποια βασικά στοιχεία, κυρίως τη μορφολογία της περιοχής και άκουσαν εν συντομία την μακραίωνη ιστορία της ακρόπολης.

1a2a3a4a6a7a8a9a5a

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *