Ο Στέλιος Βάσκος στο σχολείο μας.

Μια μοναδική ευκαιρία να δουν έναν μεγάλο αθλητή με παγκόσμιες διακρίσεις είχαν οι μαθητές του σχολείου μας. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ανάμεσα στις δράσεις που οργάνωσαν για την ευρωπαϊκή ημέρα κινητικότητας επέλεξαν να καλέσουν στο σχολείο τον Στέλιο Βάσκο για να μιλήσει στους μαθητές για την αξία της άθλησης αλλά και για την συμβολή εναλλακτικών μέσων – τρόπων μετακίνησης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Τρικαλινός ποδηλάτης Στέλιος Βάσκος είναι πολλών ετών πρωταθλητής Ελλάδος με τα χρώματα της ΑΕΚκαθώς και Βαλκανιονίκης , Μεσογειονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Πυροσβεστικής και βασικό στέλεχος στην εθνική ομάδα ποδηλασίας από το 1972 εως και το 1988 .

Με την εθνική ομάδα ανδρών συμμετείχε σε 12 βαλκανικά πρωταθλήματα (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία) , σε 3 Μεσσογειακούς αγώνες (Μαρόκο , Αλγέρι και Γιουγκοσλαβία) , σε 2 παγκόσμια πρωταθλήματα (Ολλανδία , Ελβετία) . Με την ομάδα της Πυροσβεστικής συμμετείχε σε 3 παγκόσμια πρωταθλήματα (Αυστρία , Σουηδία και Γαλλία) . Επίσης το 1977 στον γύρο της Αιγύπτου κατέλαβε την 2η θέση στη γενική βαθμολογία. Το 1979 στον γύρο Μεξικού σε ένα από τα 12 εταπ κατέλαβε την 2η θέση. Το 1981 στο γύρο Λουξεμβούργου κατέλαβε την 2η θέση στην γενική βαθμολογία. Στον γύρο της Ελλάδος το 1984 και στο εταπ Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη κατέλαβε την 1η θέση. Το 1992 στο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας κατέλαβε την 1η θέση. Επίσης έχει κερδίσει τις αναβάσεις Πάρνηθα , Χορτιάτη , Υμητό και Βούλας. Το 1975 κατακτώντας Μεσσογειακό και 2 Βαλκανικά μετάλια προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών της ολυμπιακής επιτροπής δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει.

Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις Το 2006 αποφάσισε με την οργανωτική επιτροπή να διανύσει την διαδρομή Τρίκαλα-Αθήνα (Σύνταγμα)-Τρίκαλα 645 χ.λ.μ χωρίς στάση σε 24 ώρες και 52 λεπτά το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Το 2009, να διανύσει την απόσταση Τρίκαλα-Κωνσταντινούπολη-Τρίκαλα 1600 χ.λ.μ χωρίς στάση. Στην επιστροφή όμως και ενώ είχε συμπληρώσει 1350 χ.λ.μ πάνω στο ποδήλατο, σταμάτησε κοντά στην Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος υγείας και με την εισήγηση του γιατρού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Τρικάλων. Το 2010 Τρίκαλα-Βουλγαρία-Τουρκία-Τρίκαλα 1700 χ.λ.μ και αυτό χωρίς στάση ! Το 2012 ,για τέταρτη συνεχόμενη φορά προσπάθησε να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του επιχειρώντας να διανύσει την διαδρομή Τρίκαλα-Μόναχο-Τρίκαλα 4000 χ.λ.μ . Η αποστολή ήταν δύσκολη αλλά στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Στέλιος Βάσκος ανήκει αποδεδειγμένα στην κατηγορία εκείνων που δεν φοβούνται να “θυσιαστούν” προκειμένου να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση , θέτοντας τα υψηλά ιδανικά του και την ορμή του σώματος και της ψυχής του πάνω από όλα , ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. (Πηγ: Wikipaideia).

Στο σχολείο μας, ο Στέλιος Βάσκος ήρθε με συνοδεία του προπονητή του Π.Α.Σ.Ασκληπιός κ. Απόστολου Μπούγλα, του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κ. Ευάγγελου Σταυρόπουλου και πολλών αθλητών της αγωνιστικής ποδηλασίας. Μίλησε στους μαθητές για την αξία της καθημερινής άσκησης για την υγεία τους και τους τόνισε ότι για να πετύχουν στους στόχους που θα θέσουν στη ζωή τους θα πρέπει να αγαπήσουν αυτό που θα επιλέξουν όπως έκανε κι εκείνος. Λάτρεψε από μικρός το ποδήλατο και κατόρθωσε το ακατόρθωτο!

Εκπαιδευτικοί και μαθητές τον ευχαριστούν για την τιμή που τους έκανε και του εύχονται και νέες διακρίσεις – επιτυχίες στους στόχους του.

1011141516171813

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *