Περιβαλλοντική εκδρομή στο ΚΠΕ Ζιάκα Γρεβενών.


γγγγ

Τα  μανιτάρια είναι μύκητες και αποτελούν ένα από τα πέντε Βασίλεια, το δεύτερο σε πλήθος ειδών στον πλανήτη, μετά από τα έντομα. Στον τόπο μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 είδη. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να αποφασίσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές μας για τα μανιτάρια και για πληρέστερη ενημέρωση επιλέξαμε να παρακολουθήσουν το σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που προσφέρεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζιάκα Γρεβενών.

Οι μαθητές μας με ζήλο παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος που έγινε στην πόλη των Γρεβενών και έμαθαν:

  • ότι τα μανιτάρια περιέχουν νερό σε μεγάλο ποσοστό (80-90 % περίπου), πρωτεΐνες (1,5-5,5 %), μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (0,5-1,5 %), βιταμίνες, ένζυμα, ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη και μυκοχιτίνη) σε σημαντικό ποσοστό (0,8-7 %), ελάχιστα λίπη (0,2-0,5%) και λίγα σάκχαρα (1-1,5%).
  • ότι τα άγρια, αυτοφυή μανιτάρια θεωρούνται ιδανική τροφή. Πέρα από την εξαίρετη γεύση και το μοναδικό άρωμά τους, έχουν το πλεονέκτημα να είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, ορμόνες και φυτοφάρμακα.
  • να ξεχωρίζουν κάποια που τρώγονται από τα δηλητηριώδη αλλά ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανόνας ασφαλούς διάκρισης γι’ αυτό και πρέπει να μαζευουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα..
  • τα χαρακτηριστικά αρκετών ειδών που υπάρχουν στην πατρίδα μας (Τα μανιτάρια μπορούν να έχουν σχήμα ομπρέλας, χωνιού, κυλίνδρου, κοραλλιού, κεράτου, βελόνας, σφαίρας, βολβού, πατάτας, αστεριού, οπλής αλόγου, γεισώματος, ροπάλου, κυπέλλου, λεπτού στρώματος, ζελατινώδους μάζας, σχήμα κυπέλλου, πιάτου, δίσκου, σέλας, κυψέλης, κεράτου, σπιρτόξυλου, σφαίρας, βολβού, πατάτας κλπ.)

Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στο χωριό Ζιάκα και περπάτησαν μαζί με τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ σε μονοπάτια του Όρλιακα ψάχνοντας για μανιτάρια και μαθαίνοντας ταυτόχρονα και πολλά σχετικά με τη χλωρίδα της περιοχής.

Το πρόγραμμα τελείωσε με περιήγηση στο Σπήλαιο Γρεβενών, ένα γραφικότατο χωριό, γνωστό για το φαράγγι της Πορτίτσας!

9a

γγγβΣπήλαιο Γρεβενών 1Σπήλαιο Γρεβενών 3βββa2a3a4a5a6a7a8a9a10a11a

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *