Project τα κάστρα του Μεσαίωνα

5

Εμείς οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών με αφορμή την ύπαρξη ενός κάστρου στην περιοχή μας, την «ακρόπολη Πέλιννας» και έπειτα από επίσκεψη στο κάστρο των Τρικάλων, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον λόγο ύπαρξης των κάστρων και τη ζωή των ανθρώπων μέσα σε αυτά. Ως αρωγός στις αναζητήσεις μας αυτές στάθηκε να μας διαφωτίσει η καθηγήτριά μας των Γερμανικών κυρία Ρίτα Ρουσιαμάνη, η οποία προθυμοποιήθηκε να οργανώσει μαζί μας ένα σχετικό πρότζεκτ που να επικεντρώνεται κυρίως στα κάστρα του μεσαίωνα. Στόχοι του πρότζεκτ ήταν να μάθουμε τον τρόπο ζωής σε εκείνη την εποχή, την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, τις κοινωνικές τάξεις, την ψυχαγωγία το φαγητό και την ενδυμασία.

Μετά από συζήτηση στην τάξη αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε διεξοδικά με το κάστρο της πόλης των Τρικάλων, αλλά να επικεντρωθούμε σε ένα κάστρο της Γερμανίας, το κάστρο Ντανκβαρντερόντε στην πόλη Μπραουνσβάιγκ, έτσι ώστε το Project μας να συνδεθεί με το γνωστικό αντικείμενο της διδασκαλίας μας, δηλαδή τη γερμανική γλώσσα.

Κάναμε μια διαδικτυακή περιήγηση, για να δούμε πως είναι το κάστρο του Ντανκβαρντερόντε στην πόλη Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας σήμερα και ήρθαμε  σε επαφή με τον διευθυντή του μουσείου του κάστρου, για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς πληροφορίες έτσι ώστε να απαντηθούν οι περισσότερες ερωτήσεις μας.

Εμείς οι μαθητές θεωρήσαμε ότι για να προσεγγίσουμε καλύτερα την εποχή, θα έπρεπε να «ζήσουμε», να νιώσουμε όπως οι άνθρωποι στον Μεσαίωνα, έτσι αποφασίσαμε να εξασκηθούμε σε δραστηριότητες εκείνης της εποχής.

Οι δραστηριότητες θα αφορούσαν κατασκευές, μαγειρική, προβολή της γερμανικής ταινίας  «Ο Βίκη και οι δυνατοί άνδρες», ένα θεατρικό σκετς  και παιχνίδια του Μεσαίωνα τα οποία θα παρουσιάζαμε και θα μοιραζόμασταν και με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας.

Η 1η ομάδα αποφασίζει να κατασκευάσει ασπίδες,

η 2η ομάδα να μαγειρέψει ένα γλυκό εκείνης της εποχής,

η 3η ομάδα σε συνεργασία με την 4η ομάδα να κατασκευάσουν τη μακέτα δύο κάστρων

και η 5η ομάδα να ετοιμάσουν ένα θεατρικό σκετς και ένα τραγούδι-παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά στον Μεσαίωνα.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτριά μας των Γερμανικών  κυρία Ρίτα Ρουσιαμάνη, τη  Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών Κυρία Ελένη Τζαβέλα, τον δάσκαλο της Στ΄ τάξης Κύριο Θανάση Τριανταφύλλου, όλους τους δασκάλους του σχολείου για την αμέριστη υποστήριξή τους και τον κύριο δόκτωρ Σβεν Νόμενσεν διευθυντή του μουσείου του κάστρου Ντανκβαρντερόντε στο Μπραουνσβάιγκ στη Γερμανία

Οι Μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών Τρικάλων

Ò  Αγγελική Αυγελή , Γεώργιος Γαζέτας, Ραφαηλία Γεροδημοπούλου, Κωνσταντίνος Ζαμπράκας, Μιχαήλ Ζγούρος, Ραφαήλ Καταραχιάς, Νικολέτα Κουτή, Μαρίνα Λύτρα, Πάρις Μιχαλόπουλος, Ευγενία Μπαντή, Παρασκευάς Ντόνας Κωνσταντίνος Σταμόπουλος, Βησσαρίων Τασιούλας, Ναταλία Χατζή, Ευθύμιος Χατζής

342

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *