“Κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό γλυκό ψωμί”

DSC05100

Ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποίησαν στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών με τίτλο «Όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό γλυκό ψωμί».

Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των δασκάλων τους κκ Τριανταφύλλου Αθανάσιο και Μιχαλόπουλο Νικόλαο αφού ερεύνησαν και έμαθαν σχετικά με την  ιστορία του ψωμιού και τη διαχρονική του αξία, ακολούθησαν την πορεία του από το χωράφι έως το τραπέζι του σπιτιού τους.

Συγκεκριμένα οι μαθητές παρακολούθησαν από κοντά το όργωμα, τη σπορά, το αλώνισμα  και έφτασαν ως την άλεσή του σε σύγχρονο μύλο. Παράλληλα ενημερώθηκαν παίρνοντας συνεντεύξεις από ηλικιωμένους που τα έζησαν για το πώς γινόντουσαν οι ίδιες διαδικασίες στο άμεσο παρελθόν όπου το όργωμα γινόταν με βόδια ή άλογα, η σπορά με το χέρι, ο θέρος με δρεπάνια, το αλώνισμα με τη δουκάνη,( την αλωνιστική μηχανή  που αποτελείται από μια σανίδα και πλάκα από πυριτόλιθους για να τρίβονται τα στάχυα) και η άλεση σε νερόμυλους.

Οι μαθητές  έκαναν συλλογή παλαιών φωτογραφιών σχετικών με τις αγροτικές δραστηριότητες της καλλιέργειας του σιταριού, αναζήτησαν αναφορές του ψωμιού στη λογοτεχνία, επισκέφτηκαν  σύγχρονο μύλο, σύγχρονο αρτοποιείο, πήραν συνεντεύξεις από ηλικιωμένες γυναίκες και κατέγραψαν τους τρόπους παρασκευής του ψωμιού πριν χρόνια, την αξία που είχε την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής,  έκαναν έκθεση με τα παραδοσιακά αντικείμενα της παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού ενώ είχαν την ευκαιρία να ζυμώσουν και να πλάσουν το δικό τους ψωμί. Το γευστικό αποτέλεσμα εξέπληξε όχι μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, εφόσον φρόντισαν να παρασκευάσουν αρκετό ψωμί για όλους.

DSC05086DSC05091DSC05098DSC05114

1 σχόλιο στο ““Κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό γλυκό ψωμί”

  1. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ
    ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΕΓΩ
    ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
    ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *