Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας

aristeia__main

Μετά τη  σημαντική διάκριση  που έλαβε το ιστολόγιο του σχολείου μας στον 6ο πανελλήνιο διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων, και δεύτερη μεγάλη διάκριση σημειώθηκε . Δύο από τους εκπαιδευτικούς μας, Βασίλης Γεωργολόπουλος   και Γιώτα Γρηγοράτου, διακρίθηκαν στον θεσμό «αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  πολιτισμού και αθλητισμού, λαμβάνοντας Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας με τη συμμετοχή της δράσης  «Ο Πηνειός εκπέμπει SOS, θα βοηθήσεις;». Η δράση που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012 συγκέντρωσε 358 βαθμούς  από  360 που ήταν η μέγιστη δυνατή και απέσπασε   άριστες κριτικές και από τους  δύο κριτές της.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια αξιόλογη καινοτόμο δράση, καθώς ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε το πρόγραμμα (βιωματική δράση, εμπλοκή διαθεματικών θεμάτων, χρήση ΤΠΕ), συντέλεσε ώστε οι μαθητές/-τριες να αποκτήσουν γνώσεις  συμμετέχοντας ενεργά στην αναζήτηση του νέου, στην επεξεργασία και στην παρουσίασή του. Ειδικότερα, μέσα από το έργο αυτό τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν να εφαρμόζουν ερευνητικές και επιστημονικές μεθόδους διερεύνησης. Οι στόχοι του σεναρίου βασίστηκαν στους γενικότερους στόχους του Προγράμματος Σπουδών του Νέου Αειφόρου Σχολείου.  Παρατηρήθηκε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/-τριών καθώς και του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, πολύ καλά μαθησιακά αποτελέσματα και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης .

Η διάκριση αποδεικνύει  έμπρακτα,  για μια ακόμα φορά, την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο εκπαιδευτικό έργο  υιοθετώντας εκπαιδευτικές πρακτικές στηριζόμενες στην έρευνα και στην καινοτομία.

Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας, Γεωργολόπουλο Βασίλη και Γιώτα Γρηγοράτου για τη διάκρισή τους.

Στόχος του θεσμού είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται στα σχολεία, ως βάση για τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την επιβράβευση και την δημόσια ανάδειξη «βέλτιστων πρακτικών» της μαθησιακής διαδικασίας. Η δράση αποτελεί μία πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σε ένα σχολείο που επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση, την αλλαγή, την πολυμορφία καθώς και σε μηχανισμούς συνεχούς ανατροφοδότησης και υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Οι καλές πρακτικές, όπως θα αναδεικνύονται μέσα από την διαδικασία αυτής της δράσης και τη μελλοντική της εφαρμογή κατά τις επόμενες σχολικές χρονιές, θα αναρτώνται στον ιστότοπο «Αριστεία και Καινοτομία» του υπουργείου (αποθετήριο καλών πρακτικών), που θα αποτελεί στο εξής μία δεξαμενή άντλησης ιδεών για όλους τους ενδιαφερόμενους.

1 σχόλιο στο “Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *