Γερμανικά Έθιμα του Πάσχα στα Δημοτικά Σχολεία Μεγαλοχωρίου και Ταξιαρχών Τρικάλων

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες για τα Δημοτικά Σχολεία Μεγαλοχωρίου και Ταξιαρχών Τρικάλων, αλλά και για το 4ο, 13ο, το 15ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη….
Με την υποστήριξη των διευθυντριών των Δημοτικών σχολείων κας Βασιλικής Παπακώστα,  κας Ελένης Τζαβέλα, των διευθυντών των Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και με την καθοδήγηση των καθηγητριών της Γερμανικής γλώσσας Ρίτας Ρουσιαμάνη και Μαρίνας Πολυχρονίδου  οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων έστειλαν, αλλά και έλαβαν πασχαλινές κάρτες που κατασκεύασαν οι ίδιοι.
Στόχος τους ήταν να εφαρμόσουν στην πράξη το έθιμο της αποστολής ευχών στα γερμανικά και μάλιστα χειρόγραφα και όχι διαδικτυακά, αφού σύμφωνα με πρόσφατες νορβηγικές μελέτες οι μαθητές που γράφουν με το χέρι τους μαθαίνουν καλύτερα συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή, αλλά και να γευτούν την χαρά του να λάβουν πασχαλινές κάρτες, δημιουργήματα φιλίας και αγάπης από συνομήλικούς τους από μια άλλη πόλη.
Επίσης την τελευταία εβδομάδα του σχολείου, πριν τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ταξιαρχών και Μεγαλοχωρίου, διδάχθηκαν και εφάρμοσαν στην πράξη Γερμανικά έθιμα που αφορούν τον εορτασμό του Πάσχα στα πλαίσια μιας διαθεματικής δραστηριότητας με έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που διευκολύνει την αλληλοκατανόηση λαών με κοινές χριστιανικές παραδόσεις.
Σύγκριναν τα έθιμα των δύο χωρών, συνειδητοποίησαν την σημασία αυτής της μεγάλης γιορτής της συγχώρεσης, έμαθαν πως υπολογίζεται κάθε χρόνο η ημερομηνία του Πάσχα, εξήγησαν τι συμβολίζει το κάθε έθιμο ξεχωριστά, το βάψιμο και το κρύψιμο των αυγών, η λαμπάδα και  ο πασχαλινός λαγός.
Γνώρισαν και κατασκεύασαν τον Λαγό του Πάσχα που τους χάρισε ένα σοκολατένιο αβγουλάκι,  έπειτα από αρκετό ψάξιμο και κυνήγι, όπως ορίζει αυτό το Γερμανικό έθιμο του Πάσχα. Έμαθαν πασχαλινά τραγούδια και έπαιξαν το παιχνίδι, «Το κυνήγι του Πασχαλινού Λαγού».
Μέσα από αυτή την δημιουργική διαδικασία οι μαθητές έμαθαν να αποδέχονται την κουλτούρα ενός  άλλου λαού, όχι μόνο με βάση τις γνώσεις, αλλά τις κουλτούρες γενικότερα, σε πολλά επίπεδα.
Έμαθαν να αποδέχονται  και να σέβονται το διαφορετικό,  αλλά επίσης να αναγνωρίζουν  την πολιτισμική  ταυτότητα.
Μέσα από την διαπολιτισμικότητα και  τον σεβασμό της ξένης κουλτούρας, συμπεριφοράς και σκέψης, γλώσσας, θρησκείας, ηθών και εθίμων, έμαθαν να εκτιμούν και να σέβονται ακόμη περισσότερο  τη δική τους  παράδοση και εθνική, θρησκευτική ταυτότητα.
Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μεγαλοχωρίου και Ταξιαρχών Τρικάλων εύχονται σε όλους „Frohe Ostern“ – «Καλό Πάσχα»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *