Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς.

Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και φέτος τη δράση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που έχει ως στόχο την ανάδειξη και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της.

Το  θέμα που παρουσιάζεται σε όλες τις εκδηλώσεις που λαβαίνουν μέρος στη χώρα για φέτος είναι η φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας»  προέρχεται  από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Ο στίχος περιγράφει τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τεχνική και τεχνολογία, φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.

Δαμάζοντας τη φωτιά ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα θηρία και κατόρθωσε να κυριαρχήσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Η φωτιά του πρόσφερε φως, θερμότητα και προστασία. Εξασφάλισε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και τροφή ψημένη, εύγευστη και θρεπτική. Προώθησε την ομιλία με τις δύο έννοιες, συντροφιά και λόγος. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο η φωτιά συγκέντρωνε γύρω της τους ανθρώπους, κατέχοντας κεντρική θέση στη ζωή τους.

Αρχαιολόγοι της 19ης ΕΒΑ παρουσίασαν στους μαθητές και ανέλυσαν οπτικό υλικό με θέματα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των μονών των Μετεώρων που σχετίζονται με τη φωτιά. Στις μεγάλες τάξεις διένειμαν έντυπα με σχετικές πληροφορίες. Στα έντυπα αυτά οι μαθητές μπορούν να αποτυπώσουν τις γνώσεις ή τις εντυπώσεις τους με σχετικές ιστορίες ή ζωγραφιές, παίρνοντας έτσι μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *