Περιβαλλοντική εκπαιδευτική εκδρομή

Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού.

Περιβαλλοντική εκπαιδευτική εκδρομή

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στο σχολείο μας με θέμα το νερό,  πραγματοποιήσαμε σήμερα 4-4-2012 εκπαιδευτική εκδρομή στην Πύλη Τρικάλων, όπου  σε συνεργασία  με το ίδρυμα ΣΤΕΓΗ, (ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ), οι μαθητές μας παρακολούθησαν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα « Οι δρόμοι του νερού».

Η όμορφη διαδρομή μας ξεκίνησε από τη  Νομή Τρικάλων, όπου είδαμε από κοντά τον Πηνειό, αγέρωχο, περήφανο, δυνατό, τη γνωστή Σαλαμπρία όπως τον αποκαλούσαν στα βυζαντινά χρόνια. Είδαμε τις  όμορφες δίνες του , αυτές που μάγεψαν  τον  Όμηρο και του έδωσε την προσωνυμία  Αργυροδίνη. Μας λύπησε όμως βαθιά η θέα  των πολλών σκουπιδιών που παρατηρήσαμε να υπάρχουν σκαλωμένα σε πολλά σημεία του ποταμού. Την ίδια θλιβερή εικόνα και μάλιστα σε  πολύ μεγαλύτερο βαθμό αντικρίσαμε δυστυχώς  και στη γέφυρα του Καραβόπορου,  όπου το παραποτάμιο περιβάλλον έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε  χώρο απόθεσης σκουπιδιών και μπαζών.

Τις  άσχημες αυτές εντυπώσεις τις απάλυνε  το μαγευτικό περιβάλλον της Πύλης και περισσότερο η επίσκεψή μας στους χώρους του ιδρύματος   Στέγη που ήταν και ο κύριος προορισμός μας. Εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις,  την καθαριότητα,  την τάξη, τη ζεστασιά στο περιβάλλον , από τον τρόπο με τον οποίο παιδιά με αναπηρία εκπαιδεύονται και αποκτούν θαυμαστές δεξιότητες που αποτυπώνονται στις όμορφες δημιουργίες τους.  Εντυπωσιακά ήταν τα ξυλόγλυπτα ημερολόγια  τους.

Αφήνοντας τη Στέγη με οδηγό μας τον Κύριο Ζέρβα  Παναγιώτη, υπεύθυνο περιβαλλοντικών προγραμμάτων του ιδρύματος, ακολουθήσαμε πεζοπορώντας τη διαδρομή του Πορταϊκού Ποταμού  μέσα από ένα εκπληκτικό  φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα ο κύριος  Ζέρβας μας έδειχνε σπάνια φυτά και βότανα  της ελληνικής  χλωρίδας. Περάσαμε στην απέναντι όχθη  βαδίζοντας  πάνω στη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της Ελλάδας και ακολουθώντας τον ποταμό φτάσαμε στο φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Πύλης. Ο κ. Ζέρβας μας μίλησε για την ιστορία του καθώς και για τους δρόμους του νερού . Αναφέρθηκε  στο δρόμο  που περνούσε από την Πόρτα (παλιά ονομασία της Πύλης)  και οδηγούσε στη  Ρώμη όπως και στους  κιοπρουλήδες (από την τουρκική λέξη «κιοπρού», που σημαίνει γεφύρι)  που έχτιζαν γεφύρια  καθώς και στα τα υλικά που χρησιμοποιούσαν…

Αφήνοντας το πανέμορφο τοξωτό γεφύρι της Πύλης, φτάσαμε στην Παλαιοκαρυά, όπου και πάλι πεζοπορώντας, μέσα από αιωνόβια πλατάνια, φτάσαμε σε έναν   εκπληκτικό καταρράχτη  που σε συνδυασμό με το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι που υπάρχει ακριβώς μπροστά του και τους ήχους των νερών  που πέφτουν με ορμή από ψηλά, μάγεψε το βλέμμα μας και αιχμαλώτισε τις αισθήσεις μας. Δυστυχώς ακόμα  και εκεί είδαμε σκουπίδια που ασυνείδητοι οδηγοί πετούν από τον αυτοκινητόδρομο.

Επιστρέφοντας στην Πύλη επισκεφτήκαμε το Νερόμυλο,  το μουσείο του νερού. Παρακολουθήσαμε μηχανές να δουλεύουν με τη δύναμη του νερού και είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας  δραστηριότητες του παρελθόντος, όπως το άλεσμα στο νερόμυλο, το πλύσιμο των φλοκάτων στη δρυστέλα αλλά και το χτύπημα του σκουτιού στα μαντάνια.

Ξεκουραστήκαμε δίπλα στον ποταμό σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον και επιστρέψαμε στο σχολείο μας γεμάτοι  γνώσεις και όμορφα συναισθήματα.

Ευχαριστούμε θερμά τη Στέγη και τον κύριο Ζέρβα για την όμορφη περιήγηση που μας πρόσφερε στους δρόμους του νερού.

2 σχόλια στο “Περιβαλλοντική εκπαιδευτική εκδρομή

 1. Τελικά
  μπράβο σας,
  μας πείσατε,
  ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ,
  ή καλύτερα,
  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΛΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *