Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας

Αφίσα που δημιούργησαν οι μαθητές της 1ης τάξης με τη δασκάλα τους κ. Γιάννα Ντάκου

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο Σχολείο την 6η Μαρτίου, το Σχολείο μας οργάνωσε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν από τους δασκάλους τους για τη σχολική βία, ενημερώθηκαν για τους λόγους που συντελούν στην εξάπλωση του φαινομένου, αντάλλαξαν σκέψεις, εμπειρίες, πρότειναν ιδέες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών και μίλησαν για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατανόηση της έννοιας της ενσυναίσθησης και στην σπουδαία σημασία που έχει όχι απλά για την πρόληψη του φαινομένου της βίας αλλά και για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικά αποδεκτού και ωφέλιμου χαρακτήρα.

Παράλληλα, σε κάθε τμήμα κλήθηκαν οι μαθητές να μπουν σε συγκεκριμένους ρόλους, να δραματοποιήσουν δύσκολες καταστάσεις και στη συνέχεια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αρκετά θετική για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, παράγοντας που επηρεάζει άμεσα τη βίαιη συμπεριφορά, ήταν η δράση καταγραφής των θετικών σκέψεων για κάθε έναν μαθητή χωριστά.

Επειδή η σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου όμως γίνεται σε πλήρη συνεργασία γονέων και εκπ/κών, το Σχολείο απευθύνθηκε στο Κέντρο Πρόληψης και οργάνωσε για μεν τους γονείς εργαστήρι γονέων με θέμα «Η επικοινωνία στην οικογένεια» για δε τους εκπ/κούς ειδικό σεμινάριο στα γραφεία του κέντρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *