Απλή περιγραφή χώρου

Η απλή περιγραφή χώρου έχει σκοπό να περιγράψει ένα χώρο που δεν μου ανήκει (το δωμάτιο της φίλης μου, ένα μαγαζί, έναν παιδότοπό). Επειδή δεν είναι δικός μου ο χώρος που περιγράφω και μόνο από μακριά μπορώ να τον δω, δεν τον ζω, τον περιγράφω έτσι όπως είναι.

Αρχή της περιγραφής (πρόλογος)

Κάνω μια εισαγωγή και μιλάω γενικά για τον χώρο, δίνω γενικές πληροφορίες (πχ. πού βρίσκεται) και τον χαρακτηρίζω (αν είναι μεγάλος / μικρός, ωραίος/ άσχημος, συγυρισμένος / ακατάστατος…). Μπορώ επίσης αν το γνωρίζω να αναφέρω και γενικές πληροφορίες για το χώρο (όπως: το όνομά του, την ιστορία του, τη χρησιμότητά του).

Ανάπτυξη της περιγραφής(κυρίως θέμα)

Παρουσιάζω εδώ λεπτομερώς τι υπάρχει στο χώρο, χρησιμοποιώντας πρώτα απ’ όλα την όρασή μου( λέω τι βλέπω στα διάφορα μέρη του χώρου: στους τοίχους, στο πάτωμα, στο ταβάνι…., τα έπιπλα, τα παράθυρα, τα χαλιά …). Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώ και τις άλλες μου αισθήσεις (και λέω τι ακούω, τι αγγίζω, τι μυρίζομαι στο χώρο). Χρησιμοποιώ τα ρήματα «είναι», «έχει», που βοηθούν πολύ στην περιγραφή, και γενικά βάζω τα ρήματα

στον ενεστώτα.

Κλείσιμο περιγραφής

Αναφέρω, γενικά, σκέψεις και συναισθήματα που μου γεννάει ο χώρος που περιγράφω.

Πρόσεξε!!!

Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις επίθετα  δίπλα σε κάθε ουσιαστικό γιατί δίνουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ζωντανεύουν το χώρο που περιγράφουμε, είναι απαραίτητα.

Η περιγραφή πρέπει να είναι γεμάτη από λέξεις ή φράσεις που δείχνουν το «πού» , δηλώνουν δηλαδή τόπο.(επιρρήματα). Π.χ. Στα δεξιά του κρεβατιού είναι κρεμασμένος ένας πελώριος καθρέφτης…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *