«Φωνές νερού, μυριάδες»

Από την μακρινή αρχαιότητα έως σήμερα, η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως μια αστέρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ενώ ο πολιτισμός συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος ως κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συνενώνοντας το περιβάλλον με τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιδίωξε την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού αποθέματος της χώρας.

Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2011 έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Οργανώνονται εκδηλώσεις, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αξία του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο τίτλος των δράσεων, εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα. Ο λογότυπος αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη, τον ήλιο. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Το νερό, σύμβολο αρχέγονης σοφίας, μέσο καθαρτήριο και αναγεννητικό, μέσο εξαγνισμού, πηγή ζωής, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε κίνδυνο. Με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφής τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει, ο χορός, ακριβώς γιατί είναι κίνηση, να εκφράσει απόλυτα την ουσία του.

Πλάι σε ποτάμια και πηγές γεννήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί και με τη χάρη των υδάτων άνθισαν οι πόλεις και ο πολιτισμός τους. Το νερό κίνησε μύλους και φτερωτές, κινητοποίησε την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα του νου των ανθρώπων. Η συνετή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αντανακλά το πολιτισμικό επίπεδο των κοινωνιών, ενώ η προστασία του στις μέρες μας καθιστά επιτακτική την μέριμνα της πολιτείας και τη συνέργια των πολιτών περισσότερο από ποτέ.

Στην πόλη μας, η 19η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων μετείχε στη δράση αξιοποιώντας την παρουσία του νερού σε βυζαντινές εικόνες των Ιερών Μονών των Μετεώρων. Αρχαιολόγοι της εφορείας επισκέφτηκαν το Σχολείο μας και πρόβαλαν στους μαθητές μας τις σχετικές εικόνες παραθέτοντας ταυτόχρονα παρατηρήσεις και σχόλια των ειδικών έτσι ώστε να κατανοήσουν το λόγο της απεικόνισης του νερού σε κάθε εικόνα, τον συμβολισμό, το νόημα που κρύβεται πίσω από τη πρώτη ματιά.

Αν και μικροί ακόμη οι μαθητές για κατανόηση της τέχνης, ενθουσιάστηκαν από την παρουσίαση των αρχαιολόγων και δήλωσαν επιθυμία να επισκεφτούν με τους δασκάλους τους τα Μοναστήρια των μετεώρων ώστε να δουν από κοντά τις αγιογραφίες στις οποίες απεικονίζεται το νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *