Εκκλησίες των Ταξιαρχών

Έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη των Τρικάλων και ένα χιλιόμετρο αριστερά από την Εθνική Οδό Τρικάλων – Λάρισας, στους πρόποδες των Αντιχασίων, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα  χωριά του νομού Τρικάλων , το χωριό Ταξιάρχες ( παλιά ονομασία Κριτσίνι). Το χωριό  μετονομάστηκε από Κριτσίνι σε Ταξιάρχες  το 1963 με το υπ’ αριθ. 79/1963 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ.   Φεκ 16/1963 φύλλο της Κυβερνήσεως.

Στο χωριό σώζεται ο αρχαίος ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ που ανακαινίσθηκε το 1625 και ιστορήθηκε από τον Τρικαλινό αγιογράφο Δημήτριο το 1637.  Έπαψε να λειτουργεί ως  ενοριακός ναός το 1980, μετά την αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Χριστού.

Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από το ναό των Ταξιαρχών και πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, Σύναξη των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.  Των Ταξιαρχών η λειτουργία γίνεται στην « παλιά» εκκλησία και την παραμονή της γιορτής μαγειρεύουν φαγητό για τους προσκυνητές.  Μάλιστα η παράδοση μας λέει για ένα ελάφι που ερχόταν μόνο του στη γιορτή του Ταξιάρχη.  Μια χρονιά όμως ήρθε με καθυστέρηση και το έσφαξαν αμέσως χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί ,  όπως γινόταν όλες τις άλλες φορές.  Από τότε δεν ξαναήρθε το ελάφι. Υπάρχει μάλιστα στο βόρειο τμήμα του Νάρθηκα, μπροστά από  τη βόρεια είσοδο του Ναού, πέτρινη  πλάκα στην οποία σύμφωνα με την παράδοση , φαίνεται το πάτημα του ελαφιού.

Ολόκληρος ο ναός είναι γεμάτος αγιογραφίες εσωτερικά και εξωτερικά, εντυπωσιακή είναι η Δευτέρα Παρουσία  καθώς και η εικόνα του Μυστικού Δείπνου όπου οι Απόστολοι στρέφουν το κεφάλι προς το θεατή.  Ο ναός έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με δύο σειρές εικονιδίων και χρυσοκέντητο ρωσικό επιτάφιο.  Από το ναό προέρχεται και μικρό ανάγλυφο που παριστάνει ιππέα και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Λίγα μέτρα βορειοανατολικά του ναού και πάνω σε ένα βράχο υψώνεται επιβλητικά το παλιό πέτρινο καμπαναριό.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το ναό των Ταξιαρχών βρίσκεται ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.  Είναι τρίκλιτη σταυρική βασιλική με τρούλο.  Χτίστηκε κατά τα έτη 1974-1980, η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε στις 25 Μαρτίου 1980 και λειτουργείται ως ενοριακός ναός μέχρι σήμερα.

Ψηλά στο βουνό , στη θέση Κουκουράβα,  υπάρχει μικρό  ξωκλήσι αφιερωμένο στον Ιωάννη το Θεολόγο.

Το πανέμορφο μικρό ξωκλήσι που ατενίζει από ψηλά  το θεσσαλικό κάμπο  και τα χωριά του Δήμου μας, χτίστηκε με δωρεά του κυρίου Γεωργολόπουλου Γιάννη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *