Αφήγηση φανταστικής ιστορίας

  1. Για να φτιάξεις μια φανταστική ιστορία βρες πρώτα το θέμα, κάτι που σου αρέσει, κάτι που σου έκανε εντύπωση.
  2. Στην αρχή σκέψου διάφορες ιδέες σχετικά μ’ αυτό.
  3. Στη συνέχεια σκέψου πολύ καλά τα απαραίτητα στάδια (ποιος / ποιοι, πότε, τι, γιατί, πώς, πού). Εδώ πρέπει να προσέξεις να πρωτοτυπείς σε κάθε σου πρόταση. Να χρησιμοποιήσεις σε σωστό χρόνο τα ρήματα, να γράψεις αρκετά επίθετα, αντωνυμίες, μετοχές…
  4. Τώρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όση φαντασία θέλεις όμως μην το παρακάνεις.
  5. Στο τέλος θα πρέπει να βγει μια ιστορία ευχάριστη κι όχι βαρετή ή ίσως εντελώς απίθανη. Εκείνος που θα το διαβάσει θα πρέπει να απολαύσει την ανάγνωση και να ταξιδέψει μαζί σου στη φαντασία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Στην αφήγηση μιας φανταστικής ιστορίας τα ρήματα μπορεί να είναι γραμμένα και στο «τώρα» και στο «χθες». Όταν τα ρήματα είναι γραμμένα στο «τώρα», (ενεστώτας) η ιστορία ζωντανεύει περισσότερο.

Τα επίθετα και οι παρομοιώσεις ή ίσως προσωποποιήσεις κάνουν την ιστορία ακόμη πιο ζωντανή με περισσότερο ενδιαφέρον.

Όταν διηγούμαι μια φανταστική ιστορία, λέω πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, βάζω ένα πουλί, ένα ζώο, ένα λουλούδι να μιλάει, να γελάει, να ζει όπως οι άνθρωποι.

Η φανταστική ιστορία μοιάζει με τριώροφη τούρτα.   Ο πρώτος όροφος είναι η αρχή της ιστορίας και θέλει καλή ανάλυση για να γίνει κατανοητό το θέμα. Ο δεύτερος  είναι η μέση της ιστορίας συμβαίνουν πολλά, ενδιαφέροντα και φανταστικά πράγματα που προκαλούν έκπληξη και αγωνία στον αναγνώστη. Στον τρίτο, στο τέλος, όλα τακτοποιούνται, τα προβλήματα βρίσκουν λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *