ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2014-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Β, ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Β, ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Παγκόσμια  Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  2 Φεβρουαρίου για να μας υπενθυμίζει την επέτειο υπογραφής της Σύμβασης ΡΑΜΣΑΡ, αλλά και την πληθώρα των ευεργετικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι υγρότοποι   στον άνθρωπο και στην  άγρια ζωή. Με τη Σύμβαση Ραμσάρ τα κράτη μέλη εκφράζουν την αφοσίωσή τους στην προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Υγρότοπος  θεωρείται κάθε τόπος  που καλύπτεται μονιμα η  εποχιακά απο ρηχά νερά η  που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά έχει υπόστρωμα (έδαφος,άμμο,χαλίκια κ.α) υγρό για μεγάλο διάστημα του έτους.  Οι κατηγορίες που κατατάσσονται οι υγρότοποι στην  Ελλάδα  είναι : Δέλτα και εκβολές ποταμών ,έλη, λίμνες,  λιμνοθάλασσες και τεχνητές  λίμνες, πηγές, αλυκές,ποτάμια και ταμιευτήρες νερού.

Γενικότερα οι υγρότοποι προσφέρουν πολλές ευεργετικές υπηρεσίες όπως: 1)Aποθηκεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού φιλτράροντάς το.

2)Εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εμποδίζοντας την υφαλμύρωση

. 3)Προστατεύουν απο τις πλημμύρες.

4)Δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία  ιδιαίτερα παράκτιων περιοχών, διατηρώντας τις διακυμάνσεις ( ημερήσιες,εποχικές,ετήσιες ) της θερμοκρασίας σε ήπιο επίπεδο.

5) Συμβάλλουν  στη διατήρηση της άγριας ζωής

6) Παράγουν αλιεύματα.

7) Αποτελούν προορισμό αναψυχής και χαλάρωσης.

Το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ  ως << Παγκόσμιο έτος  της οικογενειακής     γεωργίας>> και θέλοντας να δοθεί έμφαση στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους υγρότοπους και τη γεωργική δραστηριότητα,φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων ορίστηκε :<< Yγρότοποι  και  Γεωργία: Συνεργάτες στην ανάπτυξη>>

Από παλιά  επικρατούσε η αντίληψη ότι οι υγρότοποι αποτελούν εμπόδιο για τη γεωργία με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αποξηρανθούν και να δοθούν τα αγροτεμάχια για καλλιέργεια. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αλλάξει αυτή η αντίληψη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι  υγρότοποι μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τη γεωργία και να συνυπάρξουν.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

SAM_0332

 

 

SAM_0334

 

 

 

SAM_0333

 

 

SAM_0335

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *