Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,
στη Βιβλιοθήκη των Ορέων
του Δημοτικού Σχολείου Στενώματος,
καλωσορίζουμε την άνοιξη στο χωριό!!
Πασχαλινές Ευχές σε όλους από το Σχολείο μας!! Ευχαριστούμε τον Νίκο για τη δημιουργική του επίσκεψη.
Φύσης και ανθρώπων έργα συνυπάρχουν στο χρόνο!!
Εφαρμόζοντας τη φετινή σχολική χρονιά ένα σχέδιο εκπαιδευτικών δράσεων ενδυνάμωσης της σχέσης του σχολείου με την κοινότητα, ερευνήσαμε τα κοινοτικά μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα βήματά μας φτάσανε μέχρι και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του νερόμυλου! Πρόκειται για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας που γεφυρώνει όχι μόνο τις στράτες των προγόνων μας, αλλά και τις αξίες που με τόσο μόχθο υπηρέτησαν, διδάσκοντάς μας αλληλεγγύη και τέχνη σε κάθε ανάγκη καθημερινής συνύπαρξης με τη φύση.
Η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα “Ένα δένδρο μια ιστορία”, ενταγμένη στην θεματική του εκπαιδευτικού προγράμματος “Γνωρίζοντας τους Γίγαντες του Τόπου μας” που υποστηρίζει το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, μας οδήγησε στην καταγραφή αιωνόβιων μνημειακών δένδρων πλατάνου στο παραποτάμιο δάσος, που στολίζει το μονότοξο γεφύρι.
Η επιλογή των θέσεων θεμελίωσης των γεφυριών, η τέχνη και η τεχνική της πέτρας και του χτισίματος, μας διδάσκει ακόμη και σήμερα ότι ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια και την πέτρα είναι εργάτης, ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια και το μυαλό είναι τεχνίτης, εκείνος ο άνθρωπος , όμως που δουλεύει με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, είναι καλλιτέχνης!
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση που έγινε στο διήμερο σεμινάριο για τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας, που διοργάνωσε διαδικτυακά το ΚΕΠΕΑ Μακρυνίτσας, καθώς ένα πλούσιο αρχείο μελετών και αρχείων για τα πετρογέφυρα στον ελληνικό ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, στον ιστότοπο του Δικτύου.
Η παρουσίαση του Σχολείου μας είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μακρυνίτσας.
Ιστότοπος του δικτύου
https://petrogefyra.webnode.gr/