Υλικά
1 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κροκάδι αυγού
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι [μαλακό]
1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό ρόγιαλ μπέικιν -πάουντερ
λίγο ακόμη αλεύρι
1 ή 2 κιλό ζάχαρη άχνη
125 γραμμ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Να χτυπήσετε το βούτυρο με το σύρμα ή σε<<μίξερ>> έως ότου ασπρίσει και να ρίξετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Να προσθέσετε το κροκάδι αυγού και το κονιάκ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Να κοσκινίσετε το αλεύρι με την μπέικιν-πάουντερ και να το ρίξετε στο μίγμα του βουτύρου. Να ζυμώσετε τη ζύμη ελαφρά και να προσθέσετε, αν χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι. Να την πλάσετε σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι, να τα πλύνετε ελαφρά και να τα βάλετε σε βουτυρωμένο ταψί. Να ψήσετε τους κουραμπιέδες σε μέτριο φούρνο. Να κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη και να βάλετε την μισή σε ένα ταψί.Να τοποθετήσετε επάνω στη ζάχαρη τους κουραμπιέδες πριν κρυώσουν και να κοσκινίσετε την υπόλοιπη ζάχαρη.
Υλικά:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
5 αυγά
0,5 φλιτζάνι γάλα, χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι βούτυρο
0,75 φλιτζάνι καρύδια [αλεσμένα]
0,5 κουταλάκι σόδα – κανέλα- γαρίφαλο
1 κουταλάκι μπέικιν
1 βανίλια
1 πρέσα αλάτι
500 γραμμάρια Αλεύρι [που φουσκώνει μόνο του ]
λίγο κονιάκ
Εκτέλεση: Ξεκινάτε με την μαρέγκα και αλάτι εντωμεταξύ χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη, ένα-ένα τα αυγά , την βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το γαρίφαλο και την κανέλα. Του βάζετε την σόδα, ανακατεύετε και το ρίχνετε στο μείγμα. Έπειτα ρίχνετε το γάλα με το αλεύρι αφού έχετε ανακατέψει το μπέικιν και τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος ρίχνετε τη μαρέγκα και την ανακατεύετε ελαφρά.
Υλικά
·700 γραμμάρια κιμά μισό μοσχαρίσιο.
·1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ.
·2 κρασοπότηρα λευκό κρασί.
·60 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος.
·2κ.σ Ελαιόλαδο κλασικό.
·1 φλιτζάνια καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα.
·2κ.σ μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
·1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι
·3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
·1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
·1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
·1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
·1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο αγελάδος μαζί με το ελαιόλαδο να γυαλίσει.
2. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίξτε το λιωμένο κρεμμύδι και σοτάρετέ το μέχρι να γυαλίσει.
3. Ρίξτε τον κιμά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευτεί το κρεμμύδι.
4. Σβήστε το με το κρασί και αφήστε να πάρουν βράση.
5. Ρίξτε τις σταφίδες, προσθέστε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
6. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ρύζι.
7. Αφήστε να βράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέστε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Ρίξτε τον άνηθο και ανακατέψτε. Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή. Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι.
8. Γεμίστε τη γαλοπούλα και ράψτε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώστε την οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.
9. Ετοιμάστε το άλειμμα και το ψήσιμο.
10. Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει.
11. «Αδειάστε το» σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και την πάπρικα.
12. Χτυπήστε καλά με ένα πιρούνι και αλείψτε τη γαλοπούλα παντού.
13. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει.
14. Ψήστε για 2 1/2 ώρες και κάπου κάπου αλείψτε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνήσετε και να την τρυπήσετε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα.
15. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για ακόμα 1 ώρα περίπου.
16. Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.
Σίγουρα θα το λατρέψουν οι επισκέπτες σας!!
Για τα μπισκότα
220γρ. Βούτυρο αγελάδας
3/4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού
1/2 κ.γ. σόδα
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κουταλάκια της σούπας κακάο
1/2 κ.γ. υγρή βανίλια ή μία κάψουλα βανίλιας
Εκτέλεση
1.Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (να ασπρίσουν).Έπειτα προσθέτετε το κακάο ανακατεύετε 2. σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. 3. Ρίχνετε λίγο λίγο τις σκόνες στο μίξερ. Καθώς χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα διότι θα πεταχτούν. Προσθέτετε και την υγρή βανίλια. 4. Πλάθετε τη ζύμη μπαλάκια, περίπου μία κουταλιά της σούπας σε ποσότητα ( ή εναλλακτικά, όπως προτιμάτε εσείς ζυγίζετε 15 γραμ. το κάθε ένα). Απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πατάτε τα ελαφρώς από επάνω. Έπειτα κάνετε μια λακουβίτσα με τα δάχτυλό σας ή με ένα κουταλάκι τη λακουβίτσα που κάνατε για να είναι πιο έντονη για να χωράει τη σοκολάτα. 6. Αφού κρυώσουν καλά ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα και τα πασπαλίζετε με την τρούφα. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Υλικά
- 1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλα ανοιγμένο για ρολό
- 8 δαμάσκηνα ξερά
- 8 βερίκοκα ξερά
- 2 κ.σ φουντούκια χοντροκομμένα
- 3-4 φέτες μπεικόν
- Φρέσκα μυρωδικά [ θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό] ψιλοκομμένα
- 6 κρεμμύδια για στιφάδο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 2 ποτηράκια γλυκό κρασί χλιαρό
- 3 κουτ. σούπας Flora Soft με βούτυρο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C . Μουλιάστε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο κρασί. Καθαρίστε τα κρεμμύδια.
Απλώστε το χοιρινό σε έναν πάγκο. Πασπαλίστε με αλάτι ,πιπέρι και την κανέλα. Απλώστε πάνω του το μπέικον και προσθέστε τα μισά ξερά φρούτα, καθώς και τα φουντούκια. Πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, τυλίξτε το κρέας σε ρολά και δέστε με σπάγκο.
Τοποθετήστε το ρολό σε ταψί και γύρω του βάλτε τα κρεμμύδια, τα ξυλάκια κανέλας σπασμένα στα 2 και το μπαχάρι. Περιχύστε με το Flora Soft με βούτυρο, χλιαρό νερό, το ένα ποτηράκι κρασί και αλατοπίπερο.
Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, προσθέστε τα υπόλοιπα ξερά φρούτα και το υπόλοιπο κρασί και ψήστε για ακόμα 30 λεπτά περίπου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!