•  

Παιχνίδια επιδαπέδια στην αυλή του σχολείου μας

1.Φόρσκουαίρ (Τετρασφαίριση)

 

Το φόρσκουαίρ (Τετρασφαίριση) είναι άθλημα που παίζεται σε 4 τετράγωνα ίσα μεταξύ τους.(Α,Β,Γ,Δ)(κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού)Σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένας παίκτης. Το παιχνίδι παίζεται με τα δύο χέρια και σκοπός του είναι ο κάθε παίκτης να χτυπήσει την μπάλα και να την μεταφέρει σε κάποιο από τα τετράγωνα των αντιπάλων.

Το φόρσκουαίρ σαν παιχνίδι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά τα οποία περιμένουν να μπουν στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι ξεκινά με σερβίς πάντα από τη θέση Α(πάνω τετράγωνο αριστερά) . Ο παίκτης που θα υποδεχτεί την μπάλα από το σερβίς πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει στο δικό του τετράγωνο και κατόπιν να την μεταφέρει (χωρίς να την πιάσει)σε κάποιο άλλο τετράγωνο. Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά. Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω στη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι.
Όταν ένας παίκτης βγει από το παιχνίδι τη θέση του παίρνει ο πρώτος που περιμένει στη σειρά. Ο παίκτης που μπαίνει, καταλαμβάνει πάντα το τετράγωνο Δ(κάτω τετράγωνο αριστερά)
Αν χάσει και βγει ο Α τότε ο Β παίρνει τη θέση του Α, ο Γ παίρνει τη θέση του Β, ο Δ παίρνει τη θέση του Γ και στη θέση του Δ  μπαίνει ο καινούριος παίκτης.
Μετά από απόφαση του διαιτητή και εφ΄  όσον το επιθυμούν και οι 4 παίκτες το παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας και το ένα χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι.

 

 2. Το κουτσό

Το κουτσό (Hopscotch) είναι ένα παιδικό παιχνίδι που μπορεί να παίζεται με αρκετούς παίκτες ή μόνο με έναν. Παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και κάθε χώρα έχει τη δική της ονομασία για το χαρούμενο αυτό παιχνίδι.
ΚΑΝΟΝΕΣ:
Το παιδί που ξεκινά το παιχνίδι πρέπει να πετάξει ένα μικρό αντικείμενο (μικρό κεραμίδι ή κέρμα ή οτιδήποτε άλλο) στο πρώτο (1) από το αριθμημένα τετράγωνα που είναι ζωγραφισμένα στο έδαφος και στη συνέχεια να πηδά μέσα από τα τετράγωνα για να ξαναπάρει το αντικείμενο και να επιστρέψει στη βάση του.
Στη συνέχεια το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Μόλις τελειώσουν όλα το παιδιά ξεκινά ο δεύτερος γύρος .Το παιδί που ξεκινά πρέπει να πετάξει το αντικείμενο στο δεύτερο τετράγωνο (2) και να ξεκινήσει πάλι η ίδια διαδικασία.
Στο κουτσό δεν πρέπει το αντικείμενο που πετούνε τα παιδιά να βγει έξω από τα τετράγωνα ή να ακουμπήσει κάποια από τις γραμμές του τετραγώνου. Όταν συμβεί αυτό το παιδί χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος.
Νικητής ανακηρύσσεται όποιος τελειώσει πρώτος όλα τα τετράγωνα.

 

3.Twister(Ανεμοστρόβιλος)

Είναι ένα παιχνίδι φυσικής ικανότητας. Στο πάτωμα έχουν ζωγραφιστεί χρωματιστοί κύκλοι (κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε, πράσινοι, άσπροι)
Ο κάθε παίκτης ανάλογα με τις εντολές που παίρνει πρέπει να κινείται και να ταιριάζει χέρι ή πόδι σε έναν κύκλο του σωστού χρώματος. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παίκτες που μπορούν να έχουν το χέρι ή το πόδι τους στον ίδιο κύκλο. Πολλές φορές οι παίκτες θα πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους σε απίθανη ή επισφαλή θέση με αποτέλεσμα να πέσουν. Ο παίκτης αποβάλλεται όταν πέσει ή όταν ο αγκώνας ή το γόνατο αγγίξει το πάτωμα.

 

4. Φιδάκι

Το γνωστό μας επιτραπέζιο παιχνίδι με το οποίο ψυχαγωγούνται μικροί και μεγάλοι μετατράπηκε σε επιδαπέδιο.

Το φιδάκι είναι ένα κλασσικό διασκεδαστικό παιχνίδι στο οποίο υπάρχουν ορισμένα επίπεδα, τα οποία ανεβαίνεις, εάν πέσεις σε βάση σκάλας και κατεβαίνεις, εάν πέσεις σε στόμα από φιδάκι.

 

5. Πηδάω πιο μακριά

Είναι ένα παιχνίδι φυσικής ικανότητας. Στο πάτωμα έχουν ζωγραφιστεί 10 χρωματιστές γραμμές (μπλε, κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί, πράσινες).

Τα παιδιά μπαίνουν στη σειρά και πηδούν όσο πιο μακριά μπορούν.

Το παιδί που θα πηδήσει πιο μακριά είναι ο νικητής.

Flag Counter