ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ORIENTEERING ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Δεκ 201721

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠοροΐωνΒιστωνίδας και Κιλκίς, συνδιοργάνωσαν διήμερο σεμινάριο του Εθνικού θεματικού δικτύου «Εκπαιδευτικό orienteering: πλοήγηση σε φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με χρήση πυξίδας και χάρτη». Το σεμινάριο είχε τίτλο «Εφαρμογές orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση» και οι στόχοι του ήταν:

  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση πυξίδας και χάρτη.
  • Οι εφαρμογές του orienteering στην περιβαλλοντική εκπαίδευση – εξερεύνηση φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος.
  • Η χρήση του orienteering στη διαθεματική προσέγγιση του αναλυτικού προγράμματος.

Το Δημοτικό σχολείο Σκοτούσσας εκπροσωπήθηκε από τις συναδέλφους Ιωάννα Μερτζανίδου και Ελπίδα Τσακίρδαη, οι οποίες παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους όλες οι τάξεις του σχολείου υλοποίησαν το πρόγραμμα κατά τις σχολικές χρονιές 2015-2016 και 2016-2017.

Η αρχή έγινε με τη διδασκαλία και την καθοδήγηση του Βασίλη Χορτομάρη (ενεργού μέλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Προσανατολισμού και πρώτου Έλληνα χαρτογράφου για Orienteering), που μας έδωσε τα φώτα του για το τι σημαίνει προσανατολισμός. Έτσι ξεκινήσαμε τη δημιουργία του χάρτη της αυλής μας από αεροφωτογραφίες και κατόψεις μαθητών. Όλοι μαζί χαρτογράφησαν την περιοχή σύμφωνα με ένα υπόμνημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Orienteering όπου δίνονταν οδηγίες για τη σηματοδότηση των γεωγραφικών και τεχνητών σημείων (π.χ. βράχος, δέντρο, γραμμή τρένου, φράχτης, κτήριο, ρυάκι κλπ).

Αφού εξοικειώθηκαν με την ανάγνωση του χάρτη εφαρμόσαμε το orienteering στα περισσότερα μαθήματα (ιστορία, γλώσσα, φυσική αγωγή, αγγλικά, γαλλικά, πληροφορική, ευέλικτη ζώνη) με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών. Οι δράσεις είχαν σκοπό να συνδυάσουν το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο με την εξάσκηση των μαθητών στον προσανατολισμό μέσα στην αυλή του σχολείου και στον περιβάλλοντα χώρο με τη χρήση πυξίδας.

Στο σεμινάριο 70 εκπαιδευτικοί, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, από όλη τη Β. Ελλάδα επιμορφώθηκαν σχετικά με το εκπαιδευτικό orienteering μέσα από βιωματικές δράσεις.

Ακολουθεί η παρουσίαση του σχολείου μας.

ORIENTEERING – ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΠΟΡΟΪΑ, ΔΕΚ 2017

Αφήστε μια απάντηση

European Radio Logo

Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο του Δημοτικού Σχολείου Σκοτούσσης. Εδώ είναι ο χώρος που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας εκφράζονται και παρουσιάζουν τις ανησυχίες και τις δημιουργίες τους.

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων