Koch
Συγγραφέας: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στις 1 Οκτωβρίου, 2008
Koch
Ο χαλίφης Ιμπν Χακκάν, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, διέταξε να χτιστεί ένα παλάτι με τ? όνομά του, μοναδικό στον κόσμο, Ζήτησε από τους αρχιτέκτονες το κτίσμα τους να είναι μια εικόνα του κόσμου: απλό και πολύπλοκο. Φημισμένοι μηχανικοί και τεχνίτες έφτασαν από όλα τα μέρη της οικουμένης, με τα σχέδια στο χέρι κι έπιασαν αμέσως δουλειά. Για πέντε χρόνια, που κράτησε το έργο, το χρυσάφι εναλλάσσονταν με το ατσάλινο μαστίγιο του χαλίφη.
Για το αποτέλεσμα, οι χρονογράφοι της εποχής αναφέρουν πως το παλάτι είχε μόνο έναν όροφο και πως έμοιαζε από μακριά με έναν ιριδίζοντα κύλινδρο. Ο χαλίφης βλέποντας τελειωμένο το έργο του, προχώρησε μέχρι την είσοδο, έκλεισε τα μάτια και μουρμούρισε «δεν έχτισα ένα παλάτι αλλά άπειρα. Κάθε ένα περιέχει τα υπόλοιπα, σε κάθε γωνιά βρίσκονται όλα».
Τα σχέδια, που για καλή τύχη της ιστορίας, σώθηκαν και δείχνουν την κάτοψη του παλατιού. Ο μοναδικός όροφος φαίνεται να ξεκινάει από ένα τεράστιο ισόπλευρο τρίγωνο που στα μέσα των πλευρών του προστίθενται άλλα ισόπλευρα τρίγωνα, που στα μέσα των πλευρών τους προστίθενται άλλα τρίγωνα, μέχρι το άπειρο. Η παράδοση αναφέρει πως κανείς δεν μπόρεσε να μετρήσει τους τοίχους του παλατιού, να περπατήσει μια μια τις αμέτρητες γωνιές του, ν? αριθμήσει τις εσοχές και τα τρίγωνα.
Νιώθοντας το τέλος του να πλησιάζει και νικημένος από τη ματαιοδοξία του, ο χαλίφης ζήτησε να βάψουν το εσωτερικό του παλατιού χρυσό, να ζήσει εκεί τις υπόλοιπες μέρες του. Ένα κτίσμα με άπειρη επιφάνεια θέλει άπειρο χρώμα και άπειρους εργάτες και άπειρο χρόνο για να βαφτεί. Μόλις οι τεχνίτες ψιθύριζαν πως ο χρόνος ανήκει στον Αλλάχ, και το παλάτι δεν μπορούσε να βαφτεί από ανθρώπινο χέρι, ο χαλίφης γνωστός για τη σκληρότητά του, τους τιμωρούσε παραδειγματικά. Οι πιο τυχεροί γύρισαν ταπεινωμένοι στην πατρίδα τους, οι περισσότεροι βρήκαν φρικτό θάνατο. Αξιόπιστοι χρονογράφοι ιστορούν πως δεκάδες πρωτομάστορες στοίχειωσαν τα δώματα του παλατιού με το θάνατό τους.
Κάποτε ένας Έλληνας πέρασε από εκείνα τα μέρη και είπε με θάρρος πως αυτός, ο Αντωνάκης ο Θρύψαλας (Κεφαλλονίτης;) θα έβαφε το παλάτι σε μια μέρα. Έτσι κι έγινε. Ο χαλίφης Ιμπν Χακκάν, γνωστός για τη γενναιοδωρία του, χάρισε στον ξένο τα πάντα. Η παράδοση θέλει τον Αντωνάκη πάνσοφο και πάμπτωχο να περιφέρεται μισοχαμένος στους δρόμους της Βαβυλώνας μουρμουρίζοντας: «Το βλέπω αλλά δεν το πιστεύω!»
Οι σύγχρονοι ερευνητές πρόσφατα έλυσαν το μυστήριο: Πώς τα κατάφερε ο Κεφαλλονίτης;
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.