Οι “φίλοι” μας τα δελφίνια

 

Τα δελφίνια είναι ένα θηλαστικό με μεγάλη αντιληπτική ικανότητα!

Έχουν καταγραφεί πολλές ιστορίες και μύθοι σχετικοί με δελφίνια που σώζουν ανθρώπινες ζωές, που επικοινωνούν και δεν ξεχνούν…

Τα τελευταία χρόνια με στόχο το κέρδος, πάρκα άγριων ζώων τα φιλοξενούν σε πισίνες μικροσκοπικές για τις δυνατότητες των δελφινιών. Τα οποία από τη φύση τους είναι προορισμένα να κολυμπούν στην ανοιχτή θάλασσα χιλιάδες μίλια καθημερινά.

Επικοινωνούν μεταξύ τους με κραυγές. Όμως όταν είναι σε κλειστούς χώρους, οι κραυγές γυρίζουν πίσω στα αυτιά τους ως ηχώ και για να μην τρελαθούν σταματούν να μιλούν.

Όσο κι αν εμείς οι άνθρωποι δεν λέμε να το καταλάβουμε ο εγκέφαλος των δελφινιών τα βοηθά να αναπτύξουν κάποιες συνήθειες που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες. Όπως η ανάπτυξη πολύπλοκων σχέσεων και η συνεργασία για το κοινό όφελος, η εκμάθηση τεχνικών κυνηγιού και χρήσης εργαλείων (π.χ. θαλασσίων σπόγγων) από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους, .  Επιπλέον τα δελφίνια χρησιμοποιούν διακριτικά σφυρίγματα ως ονόματα, για να απευθύνονται ή να επικοινωνούν με άλλα μέλη του είδους τους που συναντούν στη θάλασσα, υπαινίσσονται τα ευρήματα μελέτης των βιολόγων που εξέτασαν άγρια δελφίνια σε θάλασσα της Σκωτίας.

Η φυσική διάρκεια ζωής ενός δελφινιού στη θάλασσα είναι 45-50 χρόνια. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας ένα στα δύο δελφίνια πεθαίνει μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της φυλάκισής του, από το στρες, τις αρρώστιες ή τη μόλυνση εντός της δεξαμενής. Το στρες είναι ένα μόνιμο στοιχείο της ζωής σε δελφινάριο.

Οι μαθητές της Β τάξης μέσα από ένα κοινωνικό  μήνυμα που δημιούργησαν με τη δασκάλα τους κυρία Έλενα Πρέκκα, για το Μαθητικό ραδιόφωνο ESR,  μας μεταφέρουν μια πρόταση για να τα βοηθήσουμε. KANE ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΔΩ: