Τα οφέλη της Μουσικοκινητικής Αγωγής σύστημα Carl Orff

Την αξία της Μουσικής αντελήφθησαν και εξύμνησαν μεγάλοι  φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Ρομαίν Ρολλάν, ο Καρτέσιος, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Βάγκνερ, ο Στραβίνσκι κ.α., καθώς φυσικά και οι λαοί μέσω της παραδοσιακής τους μουσικής, ποίησης, χορών και τραγουδιών. Ο χορός, η ποίηση, η οργανική μουσική κατά την αρχαϊκή περίοδο (8ος αιώνας π.Χ.), αποτελούσαν κεντρικό πυλώνα στην εκπαίδευση των παιδιών της άρχουσας τάξης. Η μουσική, στη χρυσή εποχή των μεγάλων φιλοσόφων (6ος – 4ος αιώνας π.Χ.), ήταν σημαντικότατο κομμάτι στη ζωή των Ελλήνων. Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι η μουσική ανήκε στον τομέα των μαθηματικών και ήταν ο πρώτος που τη συσχέτισε με νούμερα. Ο ίδιος ανακάλυψε επίσης, την αντιστοιχία μεταξύ του τόνου της μουσικής και του μήκους της χορδής έγχορδων οργάνων ενώ συνέβαλε στη θεμελίωση της ακουστικής επιστήμης (Enc. Britannica, 2003).

Ο Carl Orff υπήρξε λάτρης της αρχαίας ελληνικής σκέψης και γραμματείας. Τα τρία αδιάσπαστα στοιχεία των αρχών της ελληνικής τραγωδίας: μουσική, κίνηση και λόγος ενέπνευσαν τον Orff στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού έργου  με στόχο την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα του παιδιού. Το σύστημα Carl Orff αποτελεί μία παιδαγωγική θέση για τη μουσική και την αισθητική αγωγή με πρωταγωνιστικό  ρόλο η ενότητα μελωδίας, ρυθμού, λόγου και κίνησης. Η ενότητα των παραπάνω στοιχείων πραγματώνεται μέσα βιωματική – εμπειρία της οποίας χρήσιμα εργαλεία αποτελούν ο αυτοσχεδιασμός και οι απλές μουσικές φόρμες. Κατά την Η ενεργητική μουσική πράξη περιλαμβάνει τη χρήση ηχηρών κινήσεων (body percussion), καθώς και μικρών ρυθμικών και μελωδικών οργάνων που απαιτούν τον λιγότερο δυνατό χρόνο απόκτησης τεχνικών δεξιοτήτων. Βασικός στόχος κάθε παιδαγωγού θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση της παιδαγωγικής πρότασης του Orff στην πολιτισμική ταυτότητα της χώρας όπου διδάσκεται. Αντικείμενο των μαθημάτων είναι ρυθμοί, χοροί, τραγούδια, παιδικά παιχνίδια, λαχνίσματα, παροιμίες και έθιμα στον κύκλο του χρόνου, μέσα από τα οποία το παιδί καλείται να συμμετάσχει δημιουργικά ( Τσαπατόρη, 2009).

Η Μουσικοκινητική σύμφωνα με τον Carl Orff είναι μία μέθοδος αγωγής του παιδιού η οποία χρησιμοποιεί τον ρυθμικό λόγο, την ρυθμική κίνηση, την δημιουργική έκφραση (τις ηχηρές κινήσεις, κινητικά παιχνίδια, χρήση κρουστών οργάνων) το τραγούδι-φωνή και τον αυτοσχεδιασμό με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξή του (Ανδρούτσος 1995).

Το όφελος που προκύπτει από την Μουσική Αγωγή είναι μεγάλο και αναφέρεται σε διάφορους τομείς και πτυχές της ζωής του παιδιού, αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ως βασικό όφελος του συνδυασμού μουσικής
και κίνησης την ανάπτυξη στον συναισθηματικό τομέα, καθώς με αυτόν τον τρόπο το παιδί εξασκείται να οργανώνει τα συναισθήματά του και να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του. Επίσης, σημαντικό όφελος στον συναισθηματικό τομέα προκύπτει και από
την εξάσκηση και ανάπτυξη της ακοής του παιδιού.
Στη συνέχεια καλό θα ήταν να αναφέρουμε την συμβολή της Μουσικοκινητικής Αγωγής στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς αυτή συμβάλει στην βελτίωση των νοητικών λειτουργιών του παιδιού. Δεν είναι λίγες οι μελέτες εκείνες που αναφέρουν ότι η παροχή μουσικής εκπαίδευσης στο παιδί, το βοηθά να αναπτύξει την προσωπικότητά του, ενώ ταυτόχρονα διδάσκεται και εξοικειώνεται με έννοιες όπως: η υπομονή, η επιμονή και η συγκέντρωση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα παιδιά που διδάσκονται μουσική αναπτύσσουν καλύτερα την αίσθηση του ρυθμού συγκριτικά με τα παιδιά που δεν την διδάσκονται.
Όσον αφορά στην κοινωνική ανάπτυξη, το παιδί μέσω της Μουσικοκινητικής Αγωγής έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία και ανάληψη ευθυνών. Επίσης μαθαίνει να εξασκεί την αυτοπειθαρχία του. Ένα ακόμη όφελος της Μουσικοκινητικής Αγωγής για το παιδί, αποτελεί η ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας. Η Μουσικοκινητική περικλείει στοιχεία κίνησης όπως είναι ο χορός, μαζί με λόγο, δηλαδή κείμενο, ποίημα, τραγούδι, καθώς και εκτέλεση μουσικού οργάνου.
Συμπερασματικά, η Μουσικοκινητική Αγωγή δεν αφορά στη στείρα εκμάθηση δεξιοτήτων, αλλά βασίζεται στην βιωματική ανάπτυξη μέσω της πλοκής του παιδιού με την μουσική.

IMG 20230329 0858061 IMG 20230329 0858091 IMG 20230329 0858111

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0001

 

 

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0002

 

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0005 1 Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0007 Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0006  Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0004

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια