Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

 

Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας γιόρτασε το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου 2023 η Ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας κατά την οποία τιμάται η κατακόμβη της εκκλησίας.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος στις 16 Ιουλίου 2023 τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στη συνέχεια  αναφέρθηκε  στο βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας από την Αντιόχεια που στην ηλικία των 15 ετών πίστεψε και έδωσε το αίμα της για τον Χριστό και την Αγία μας εκκλησία χωρίς να φοβηθεί το μαρτύριο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή όπου οι έφηβοι προσκολλώνται στα υλικά και κοσμικά πιστεύοντας σε ένα συμπαντικό θεό απομακρυνόμενοι από τον αληθινό δρόμο του Θεού.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Χριστιανισμό ως θρησκεία της αξιοπρέπειας μιας και διδάσκει αρετές που κοσμούν την προσωπικότητα του ατόμου χωρίς να τον εκθέτουν παρασέρνοντας σε  πράξεις για τις οποίες δεν περιέχουν πανανθρώπινες αξίες και ηθική.

Στο τέλος του Εορταστικού Εσπερινού έγινε καθαγιασμός με το έλαιο της Αγίας Μαρίνας και αναγνώσθηκαν οι ευχές υπέρ υγείας και ίασης των πιστών και  ο Αρχιμανδίτης σταύρωσε τους πιστούς με ιερό λείψανο από το χέρι της Αγίας Μαρίνας το οποίο παραχωρήθηκε από Μονή του Αγίου Όρους. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

20230716 19035620230716 19151120230716 201158 20230716 195443 20230716 19572920230716 201956

Βιογραφία Αγία Μαρίνας

Eπιπρέπει σοι, πώς αν είποις, Mαρίνα,

Σων αιμάτων έρευθος, α ξίφει χέεις.

Εβδομάτη δεκάτη Mαρίναν κτάνε φάσγανον οξύ.

 

Χεὶρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,

Χεὶρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δὲ στέφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μαρῖνα δειροτομήθη.

 

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Ἀπολυτίκιον

Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.