30 Ιανουαρίου: γιορτή Τριών Ιεραρχών

Στις 30 Ιανουαρίου ξεχωριστή τιμή έχουν τρεις πατέρες της εκκλησίας, τρεις διδάσκαλοι της οικουμένης. Τρία αστέρια του πνεύματος που με τη ζωή και τα έργα τους έδωσαν ξεχωριστή λάμψη στον αιώνα που έζησαν, δηλ. περίπου  το 350-400 μ. Χ.

Είναι οι αγαπημένοι μας Τρεις Ιεράρχες.

Ιεράρχης σημαίνει επίσκοπος, αρχηγός των ιερέων, θα λέγαμε απλά.

Η ιστορία κράτησε φυλαχτό τα ονόματά τους και η εκκλησία έβαλε δίπλα σ’ αυτά τους χαρακτηρισμούς: Μέγας για τον Βασίλειο, Θεολόγος για τον Γρηγόριο, Χρυσόστομος για τον Ιωάννη. Ας σκύψουμε για λίγο στο βίο τους και ν’ αντλήσουμε  κάτι ωφέλιμο για εμάς.

Έζησαν ανάμεσα σε ειδωλολάτρες  και σπούδασαν σε ειδωλολατρικές σχολές. Είχαν όμως γαλουχηθεί και οι τρεις  από τις άγιες μητέρες τους με τη χριστιανική αγωγή.

Η μητέρα και γενικά η οικογένεια παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αγωγή του παιδιού. Το παιδί, σύμφωνα με τον άγιο Χρυσόστομο, διαμορφώνει την αγωγή του πριν ακόμα από τη σύλληψή του και καθ’ όλη τη διάρκεια της κυοφορίας του.

Οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην αγωγή των παιδιών τους. Τους γνώρισαν από τη μικρή ακόμα ηλικία την αγάπη του Θεού, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία των ανθρώπων. Κυρίως όμως με το παράδειγμά τους, αυτές οι πλούσιες αρχόντισσες δίδαξαν στα παιδιά τους ν’ αγαπούν κάθε άνθρωπο. Εμέλεια,  μητέρα του Μ. Βασιλείου, Νόννα, μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Ανθούσα, μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το παράδειγμά τους ας μιμηθούμε και οι Ελληνίδες μητέρες   ας μη  δώσουμε στα παιδιά μας  μόνο γνώση, μόνο επιστήμη αλλά να τα  εμβολιάσουμε με την αρετή, διότι όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:

«Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται».

7823ac91386743499dad76858a62f57c

 

apolytikio 3 ierarxes

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια