Οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 06 / 03/ 2026 εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Πέλλας, έναν χώρο που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από την ένδοξη ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, στα πλαίσια του προγράμματος « Γνωρίζω καλύτερα τον τόπο που ζω ».
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στους σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, όπου εκτίθενται μοναδικά αντικείμενα από την αρχαία Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα από αγγεία, νομίσματα, επιγραφές, κοσμήματα και εντυπωσιακά ψηφιδωτά, τα παιδιά γνώρισαν πτυχές της καθημερινής ζωής, της τέχνης και της πολιτικής οργάνωσης των αρχαίων Μακεδόνων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα με τις παραστάσεις μυθολογικών σκηνών, καθώς και τα εκθέματα που σχετίζονται με τη δημόσια και ιδιωτική ζωή της εποχής. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα αρχαία αντικείμενα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήσεις και παρατηρώντας με προσοχή τα εκθέματα. Μέσα από την ξενάγηση κατανόησαν καλύτερα πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα και πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αποτέλεσε μια πολύτιμη βιωματική εμπειρία μάθησης, που συνέδεσε τη σχολική γνώση ( του μαθήματος της Ιστορίας και της Μελέτης του περιβάλλοντος ) με την άμεση επαφή με τα ιστορικά τεκμήρια. Επιστρέψαμε στο σχολείο γεμάτοι γνώσεις, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον μας για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Δράσεις σαν κι αυτή ενισχύουν την ιστορική σκέψη και την αγάπη των παιδιών για τη γνώση, επιβεβαιώνοντας πως η μάθηση μπορεί να είναι μια ζωντανή και συναρπαστική εμπειρία.
Οι εκπαιδευτικοί
Κωστινά Αλεξάνδρα
Μόλη Σταυρούλα
Τουρλάκη Άννα
Καραμαλίγκα Ευαγγελία




