ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΚΕΑΤ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019  στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη   κοινή δράση του προγράμματος Συνεκπαίδευσης με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας . Οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου με την συνοδεία των εκπαιδευτικών και της Καθηγήτριας  Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και μίας Διδακτορικής φοιτήτριας του ίδιου Πανεπιστημίου , επισκεφτήκαν το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου προκειμένου να γίνει συνδιδασκαλία με τους μαθητές της ΣΤ και Α τάξης του Δ Σ Πολυδενδρίου. Παράλληλα μας παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό μηχάνημα το  toolkit που βοηθάει τα παιδιά με δυσκολίες στην χωρική αντίληψη, καθώς και τα παιδιά με τύφλωση, να   αυτονομηθούν και να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους.

Είναι η δεύτερη χρονιά συνεργασίας των δύο σχολείων και μάλιστα είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που πραγματοποιεί παρόμοια δράση. Το πρόγραμμα έγινε υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση  του κυρίου Κουμπιά Εμμανουήλ και με την συμμετοχή της εκπαιδευτικού Στυλιανοπούλου Ευαγγελίας και της Πουλίδα Σοφιάννας εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής Επίσης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων Παναγόπουλος Γρηγόρης ( Μουσικός) και Μπάρδη  Ηλιάνα (Εικαστικός). Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε η Διευθύντρια Κατσούγκρη Αναστασία . Από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας οι τάξεις που πήραν μέρος ήταν η ΣΤ και η Δ και την οργάνωση και τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου  Κατσούλης Φίλιππος.

 

Οι στόχοι του προγράμματος συνεκπαίδευσης του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας βασίστηκαν στους Άξονες της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ και των Αρχών της Ένταξης και Συνεκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στο Τυπικό Σχολείο. Οι αρχές αυτές αναφέρονται στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σε ένα σχολείο για όλους.

Το φετινό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης έχει ενταχθεί σε  πρόγραμμα ERASMOUS με τίτλο: “Empowering spatial thinking of students with visual impairment, viste”,με το  Πανεπιστήμιο της Τουλούζ στην Γαλλία και έχει δύο θεματικές ενότητες : « Τα λιμάνια της Αττικής» και «Οι Άθλοι του Ηρακλή στην Πελοπόννησο»

Οι μαθητές  του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Καλλιθέας  επισκέφθηκαν το Δ Σ Πολυδενδρίου όπου έγιναν δυο κοινές διδασκαλίες  με τις τάξεις ΣΤ και Α . Τα παιδιά και των δύο σχολείων έκαναν ένα διαφορετικό μάθημα  Γεωγραφίας Ιστορίας Πολιτισμού. Έφτιαξαν ανάγλυφους χάρτες και ταξίδεψαν με τα μάτια κλειστά μα  με τα μάτια της ψυχής τους ανοιχτά, στα λιμάνια της Αττικής και συνόδευσαν τον Ηρακλή στις περιπέτειές τους στην Πελοπόννησο. Όλα αυτά με την βοήθεια ενός μηχανήματος που έφεραν από την Γαλλία το  toolkit το οποίο δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να ταξιδέψουν νοερά στα λιμάνια της  Αττικής και στην Πελοπόννησο με απτική αντίληψη και με φωνητικές οδηγίες.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επίσκεψη του ΔΣ Πολυδενδρίου στον χώρο του  Ειδικού Σχολείου Τυφλών για μία ακόμα διδασκαλία που θα την οργανώσει το ΔΣ Πολυδενδρίου και τα έξοδα μετακίνησης θα καλύψει ο Δήμαρχος Ωρωπού

Παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και ως χώρα αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης – που ήδη υλοποιούνται από την δεκαετία του 80 σε άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα – αποδεικνύουν ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εκπαιδευτικοί με όραμα και αγάπη για την εκπαίδευση και για τα παιδιά. Εκπαιδευτικοί που δουλεύουν με μεράκι χωρίς μιζέριες και μεμψιμοιρία, με κέφι, φαντασία και δημιουργικότητα, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και δείχνοντας το δρόμο για την ενταξιακή εκπαίδευση σε ένα σχολείο για όλους.

Φιλοδοξούμε για ένα Σχολείο Ολοήμερο, Ενταξιακό, καινοτόμο και στελεχωμένο από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες από την 1η ημέρα έναρξης των σχολικών μαθημάτων.  

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου που στέκονται δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή,  τους γονείς της ΣΤ τάξης και τους κυρίους Μπαφατάκη και Δημόπουλο καθώς επίσης τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δ Σ Πολυδενδρίου και τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Ρούσση  Θωμά που στηρίζει τις προσπάθειες μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *