Μετρήσαμε με το πείραμα του Ερατοσθένη το μήκος της περιφέρειας της γης
Στις 20 και 21 Μαρτίου 2024 στο σχολείο μας κάναμε το Πείραμα του Ερατοσθένη. Υπολογίσαμε το μήκος της περιφέρειας της γης μετρώντας τη σκιά ενός ξύλου, κάνοντας κάποιες επιπλέον απαραίτητες μετρήσεις και κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς. Το πείραμα αυτό μπορεί να γίνει την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας (20 Μαρτίου), που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης». Τη μέρα αυτή ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Το κάναμε δύο φορές γιατί στις 20 Μαρτίου είχε λίγη συννεφιά. Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Στο πείραμα συμμετείχαν οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων.
Αρχικά, μετρήσαμε στη σελίδα http://bit.ly/2g9Q60Q την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό . Στη διεύθυνση http://bit.ly/2nSFuUQ βρήκαμε την ώρα που μεσουρανεί ο ήλιος τη μέρα της Ισημερίας (ηλιακό μεσημέρι). Στερεώσαμε στην αυλή του σχολείου κάθετα μία ξύλινη ράβδο και την ώρα όπου ο ήλιος μεσουρανεί μετρήσαμε τη σκιά του ξύλου και το μήκος του ξύλου. Με όλα αυτά τα δεδομένα έγιναν κάποιοι μαθηματικοί υπολογισμοί και βρήκαμε με μία μικρή απόκλιση το μήκος της περιφέρειας της γης.
Ας ηλεκτρομαγνητιστούμε – Ένας κόσμος από πλαστελίνη σχ. έτος 2023-2024
Από 20/2/2024 έως και 23/02/2024, οι μαθητές των Ε και Στ τάξεων του σχολείου μας, παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Eργαστήρι STEM κυκλικής οικονομίας – Ας ηλεκτρομαγνητιστούμε». Έμαθαν να χρησιμοποιούν λεμόνια για να φτιάξουν μια απλή μπαταρία ώστε να τροφοδοτήσουν ένα μικρό φως . Έμαθαν τη χρήση του πολύμετρου και πώς να δημιουργούν έναν ηλεκτρομαγνήτη. Τέλος, συναρμολόγησαν και έθεσαν σε κίνηση ένα απλό ηλεκτρομαγνητικό τρενάκι.
Οι μαθητές των Α, Β, Γ και Δ τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Ένας κόσμος από πλαστελίνη». Στην αρχή του προγράμματος έγινε ανάγνωση παραμυθιού, με μηνύματα και νοήματα σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας και ήρωες ψάρια. Στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα ενυδρείο και δημιούργησαν από πλαστελίνη τα ψάρια (ήρωες του παραμυθιού), θαλάσσια φυτά, φύκια και φυσαλίδες αέρα.
Στόχοι των δύο προγραμμάτων ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν: Δεξιότητες μάθησης , όπως η κριτική σκέψη , η επικοινωνία, η συνεργασία και η δημιουργικότητα – Δεξιότητες Ζωής, όπως η υπευθυνότητα και η οργανωτική ικανότητα – Δεξιότητες του Νου, όπως η επίλυση προβλημάτων και η μελέτη περιπτώσεων.