3 – 9 Μαρτίου 2022. Εβδομάδα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αφιερωμένη σε δράσεις σχετικά με την ενημέρωση και πρόληψη φαινομένων σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στη διαδικασία μάθησης.

Τί είναι, η Σχολική Βία; Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας μαθητής κάνει επίδειξη δύναμης, απειλεί και εξαναγκάζει έναν πιο αδύνατο και μικρότερο συμμαθητή του. Αυτό που κάνει ο συγκεκριμένος μαθητής (που τον αποκαλούμε «θύτη») είναι να επιβάλλει τη θέλησή του, επειδή είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος από τον συμμαθητή του (το «θύμα»). Συνήθως, η πράξη αυτή είναι επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη και συχνή. Ο «θύτης» επιτίθεται με διάφορους τρόπους στο «θύμα» του πολλές φορές. Επίσης, τις περισσότερες φορές, οι δυο μαθητές («θύτης» και «θύμα») διαφέρουν ως προς τη σωματική τους δύναμη. Ο «θύτης» είναι πάντοτε δυνατότερος και ισχυρότερος από το «θύμα» του.

Μαζί με τον όρο Σχολική Βία, τα τελευταία χρόνια μπήκε στο λεξιλόγιό μας και ο όρος Εκφοβισμός. Αν με τον όρο Σχολική Βία αναφερόμαστε στο γενικότερο φαινόμενο της εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς, με τον όρο Εκφοβισμός αναφερόμαστε σε αυτήν την ίδια την πράξη επιβολής και παρενόχλησης και απειλών από τον «θύτη» προς το «θύμα». Πολλές φορές, όμως, η Σχολική Βία θεωρείται συνώνυμη του Εκφοβισμού.

Μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης και πρόληψης τέτοιων φαινομένων οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν και εργάστηκαν σε ένα project που έγινε στην τάξη μας. Στο τέλος, τραγούδησαν το τραγούδι που ακούγεται στο βίντεο, έφτιαξαν τις δικές στους αφίσες σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και τις ανάρτησαν στους τοίχους του σχολείου.

Δείτε τις αφίσες μας στο παρακάτω βίντεο.

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων