Γνωρίστε την PIXY! (πηγή άρθρου: Robotica.gr)

4 Αύγουστος 2014

πιο γρήγορη κι απ΄ τη σκιά της …

Γνωρίστε την Pixy

Η Pixy είναι ένας πολύ γρήγορος οπτικός αισθητήρας, τον οποίο μπορούμε να «διδάξουμε» γρήγορα ώστε να εντοπίζει αντικείμενα. Συνδέεται απευθείας τόσο με το Arduino, όσο και με άλλους controllers).

Οι οπτικοί αισθητήρες (κάμερες) είναι χρήσιμοι, διότι δίνουν τη δυνατότητα στο ρομποτικό να έχει απεικόνιση του περιβάλλοντος και όχι μόνο μεμονωμένα δεδομένα, όπως της απόστασης από εμπόδιο. Με έναν καλό αλγόριθμο και «όραση», μπορούμε να έχουμε αρκετή πληροφορία για πρακτικά απεριόριστο αριθμό εφαρμογών.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα: 1) Μια κάμερα δίνει τεράστιο όγκο δεδομένων στην έξοδό της (αρκετά MB το δευτερόλεπτο) και 2) η επεξεργασία αυτού του όγκου δεδομένων είναι πρακτικά αδύνατη από ελεγκτές όπως αυτόν που έχει επάνω του το Arduino. Αλλά ακόμα και να καταφέρουμε να έχουμε έστω και σχετικά ανεκτή επεξεργασία, δε θα μένει επεξεργαστική ισχύς αρκετή για τις υπόλοιπες εργασίες του ρομποτικού.

Η Pixy λύνει αυτά τα προβλήματα, έχοντας επάνω της έναν επεξεργαστή αποκλειστικά για την επεξεργασία της εικόνας. Έτσι, η πλακέτα της Pixy βγάζει στην έξοδό της μόνο την χρήσιμη πληροφορία (για παράδειγμα: ένα κίτρινο αντικείμενο σε συντεταγμένες x=52, y=87), την οποία μπορούμε να τροφοδοτήσουμε στο Arduino είτε μέσω σειριακής, είτε μέσω του καναλιού I2C, είτε ακόμα και σαν αναλογικό ή ψηφιακό σήμα.

Οι δυνατότητές της εντυπωσιάζουν: Μπορεί να διακρίνει εκατοντάδες αντικείμενα σε κάθε στιγμιότυπο, ενώ έχει τη δυνατότητα για 50 στιγμιότυπα το δευτερόλεπτο. Αναγνωρίζει 7 διαφορετικά χρώματα, τα οποία είναι και επεκτάσιμα μέσω του λογισμικού της. Διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή στα 204MHz και αισθητήρα εικόνας High Definition. Το μέγεθός της είναι 53mm x 45mm x 36mm, που σημαίνει ότι θα χωρέσει σχετικά άνετα σε οποιοδήποτε ρομποτικό με μέγεθος από 30cm και πάνω.

Με κόστος που κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες ευρώ, δε θα μας κάνει εντύπωση αν δούμε ακόμα και ερασιτεχνικές κατασκευές να έχουν μια τέτοια πλακέτα. Είναι τόσο ελκυστική, που δεν αποκλείουμε στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς μία στο robotica.gr, προκειμένου να δούμε τις δυνατότητές της και από κοντά. Αυτό βέβαια όταν είναι πάλι διαθέσιμη προς πώληση, διότι μέχρι σήμερα (καλοκαίρι του 2014), ένα χρόνο περίπου μετά την πρώτη της εμφάνιση στο kickstarter, παραμένει ανάρπαστη σε βαθμό που η παραγωγή δεν προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση.

Το καλύτερο το αφήσαμε για τελευταίο. Η πλακέτα της Pixy, είναι υλικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο σημαίνει ότι οι κατασκευαστές της δίνουν ελεύθερο το σχέδιο της πλακέτας και τον προγραμματισμό της. Έτσι μπορεί οποιοσδήποτε διαθέτει τα μέσα είτε να φτιάξει είτε να βελτιώσει την πλακέτα χωρίς απαραίτητα να πρέπει να την αγοράσει από το δημιουργό της.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση