ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

0

Συγγραφέας: ΣΑΧΙΝΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ | Κατηγορία ΔΡΑΣΕΙΣ 2023-2024 | , στις 07-04-2024

Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.)

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν!

Για την ετοιμασία τις φωλιάς τους δουλεύουν και οι δύο «σύζυγοι». Μαζεύοντας λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο συνήθως 50-150 μέτρα μακριά, τη μεταφέρουν σε μορφή σβόλων ως τη θέση που έχουν επιλέξει. Κάθε φορά μεταφέρουν ένα μόνο σβόλο. Για μια φωλιά μπορεί να χρειαστούν περίπου από 700 έως 1.500 σβόλοι! Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες, χρειάζονται από 8 έως 18 ημέρες για να την ετοιμάσουν.

Όμως οι φωλιές είναι σημαντικές. Σε μια φωλιά μπορούν να φέρουν στον κόσμο περίπου 10 νέα χελιδόνια κάθε χρόνο. Αν σκεφτούμε ότι μπορεί να την χρησιμοποιούν για πάρα πολλά χρόνια, φανταστείτε πόσες γενιές χελιδονιών μπορούν να ανατραφούν σε μία μονάχα φωλιά. Ακόμη, στις φωλιές κουρνιάζουν με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύουν. Αφήνουν δε τόσο στενή είσοδο στη φωλιά ώστε δύσκολα μπορούν να τρυπώσουν μέσα άλλα ζώα. Τέλος οι φωλιές είναι ένα καταφύγιο για τις δύσκολες ώρες. Όταν ο καιρός είναι πολύ άσχημος, μέχρι και 14 μαζί μπορούν να στριμωχτούν μέσα μέχρι να καλυτερέψουν οι συνθήκες.

Στο σχολείο μας υποδεχτήκαμε και φέτος τα χελιδόνια  με μία δράση που έχει γίνει θεσμός . Τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν, από τον δάσκαλο της Στ΄ τάξης , κ. Δ. Λιάρο,  για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι των χελιδονιών, με τη βοήθεια των δασκάλων τους έφτιαξαν χελιδονοφωλιές από πηλό . Αυτές θα τις τοποθετήσουν στα μπαλκόνια, στις αυλές ή όπου αλλού μπορούν ώστε να βοηθήσουν τα χελιδόνια στο χτίσιμο τις φωλιάς τους.

1712477928986        1712477928963      1712477928942 1        1712477928919

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση