ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

0

Συγγραφέας: ΔΕΡΕΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 29-05-2019

19 Μαϊου 1919-2019

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την περίοδο που οι Νεότουρκοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για τον οριστικό αφανισμό του ελληνικού στοιχείου απ΄όλο τον Πόντο, διαπράττοντας Γενοκτονία!.Αποτέλεσμα; 353.000 νεκροί!

Τα βίαια και φονικά αυτά γεγονότα μας θύμισαν οι μαθητές του Ε2 μέσα από κείμενα,εικόνες και video σε μια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.

 

Ο δάσκαλος των Εικαστικών του σχολείου μας και σπουδαίος γλύπτης ταυτόχρονα, ο κ. Κικώτης Γιώργος, έφερε ένα γλυπτό του, που απεικονίζει παιδάκι του Πόντου να κρατά την ποντιακή λύρα (κεμεντζέ) και μας διηγήθηκε παράλληλα την συγκινητική ιστορία που στάθηκε αφορμή για να εμπνευστεί το γλυπτό του.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες του σχολείου μας γνώρισαν κάποια στοιχεία της ποντιακής παράδοσης βλέποντας δύο παιδιά της ΣΤ΄τάξης ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, ακούγοντας τον κεμεντζέ που έπαιξε ο μαθητής του Ε1, Τσαλουχίδης Γιώργος και τέλος χορεύοντας όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου έναν παραδοσιακό ποντιακό χορό (Ομάλ)!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση