ΔΡΑΣΕΙΣ 2017-2018

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Μ. ΠΕΤΚΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πλαίσια της έκθεσης βιβλίου που πραγματοποιείται από τις 11  μέχρι  και τις 15 Ιουνίου,  επισκέφθηκε το σχολείο μας η βραβευμένη από τον Κύκλο του Ελληνικού Βιβλίου_ το ελληνικό τμήμα του ΙΒΒΥ (διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη Νεότητα) _συγγραφέας κυρία Μαρία Πετκανοπούλου. Μέσα από μια αφήγηση γεμάτη φαντασία και προσωπικές εμπειρίες, η συγγραφέας παρουσίασε στους μαθητές και στις μαθήτριες των Α, Β και Γ τάξεων το βιβλίο της “Ο μικρός ζωγράφος των βράχων”.

Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην Παλαιολιθική Εποχή με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά. Μέσα από την επιθυμία του Ποκ (ενός παιδιού που ζει την  Εποχή των Σπηλαίων) να μάθει να ζωγραφίζει,  τα παιδιά γνωρίζουν για τη μαγεία των χρωμάτων και τη δύναμη της ζωγραφικής. Η ίδια η ιστορία είναι αυτή που μας οδηγεί στην πληροφόρηση για την Παλαιολιθική Εποχή και η γνώση έρχεται αβίαστα, χωρίς να επιβάλλεται. Πρωταγωνιστής είναι ο μικρός Ποκ και η επιθυμία του να μάθει να εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική

  

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2018


Δείτε στο Slide.ly

           Όπως γνωρίζουμε ,τον Μάρτη, τα χελιδόνια μεταναστεύουν βόρεια από την Αφρική προς την Ευρώπη για να βρουν τροφή και να επιβιώσουν. Μετά από ένα μακρύ και κουραστικό ταξίδι και αφού φτάσουν στον προορισμό τους, η πρώτη τους έγνοια είναι να φτιάξουν τις φωλιές τους για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν τα χελιδόνια σ΄αυτή τους την προσπάθεια , εμείς τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πενταλόφου, αποφασίσαμε μαζί με τις δασκάλες και τους δασκάλους μας να κατασκευάσουμε και φέτος χελιδονοφωλιές, όπως έχουμε ξανακάνει άλλωστε κι άλλες χρονιές. Αφού λοιπόν παίξαμε βιωματικά παιχνίδια και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο κατασκευής των φωλιών τους, πήραμε από ένα κομμάτι πηλό και ξεκινήσαμε!  Μερικά παιδιά τα καταφέραμε πολύ καλά κι άλλα λιγότερο. Τι σημασία έχει όμως; Εμείς το χαρήκαμε για άλλη μια χρονιά και τα χελιδόνια ελπίζουμε να είναι ικανοποιημένα από τη φιλοξενία μας!

Δ1 & Δ2 με τη Βασιλική Νευροκοπλή – “Ο Τρελός του χωριού”

Το Σάββατο 17/3/2018, το Δ1 & Δ2 τμήμα του σχολείου μας παρουσίασε τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Βασιλικής Νευροκοπλή στον Ιανό της Αριστοτέλους. Όταν η συγγραφέας έχει γράψει το παρακάτω κείμενο για την παράσταση, τα λόγια είναι περιττά… Ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου για την παραχώρηση των γιλέκων και των καπέλων των χωρικών μας.
“Ανοιξιάτικο Σάββατο στην Αριστοτέλους και ο Όλυμπος να καμαρώνει διαφεντεύοντας μια θάλασσα χρυσή κάτω από τη θαλπωρή του ήλιου. Έξω από τον Ιανό μοσχομυριστά παιδιά τρέχουν πέρα δώθε κι είναι ντυμένα στα μαύρα σαν ιππότες και αφέντρες κυράδες σε σμίκρυνση μιας εποχής μακρινής.
Ανεβαίνω τη σκάλα για το πατάρι και μερικά από τα παιδιά που ήδη γνωρίζω πέφτουν στην αγκαλιά μου.
Κυρία Βασιλική, λέει η Μαρία, να ξέρετε πως είμαι φαν σας… Κυρία Βασιλική, λέει η Κατερίνα, εσείς να γράφετε κι εμείς να κάνουμε παραστάσεις τα έργα σας… Εγώ είμαι ο Ευδόκιμος, λέει το ένα, εμείς οι πραματευτάδες, εμείς το Θεριό… Κελαηδούν τα μικρά αηδόνια και δεν τα χορταίνεις. Μέχρι να πάει δώδεκα το πατάρι έχει γεμίσει ασφυκτικά. Έρχεται και ο εικονογράφος μας, ο Διονύσιος Θάνος με την γυναίκα του, τη μικρή και τριανταφυλλένια Μάγια και στέκονται πίσω όρθιοι για να βλέπουν. Η Μαρία Πανουσιάδου, η Ειρήνη Μαραγκού και η Ευτυχία Καβαλίκα ετοιμάζουν τα παιδιά και δίνουν τις τελευταίες οδηγίες. Είναι οι δασκάλες τους, δασκάλες γεμάτες αγάπη για τη δουλειά τους και για παιδιά, που ο Θεός δεν λυπήθηκε καθόλου να τους χαρίσει πολλά ταλέντα.
Καλωσορίζω τον κόσμο και η παράσταση αρχίζει. Έχουν επιλέξει ινδική μουσική μιας και η αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε το παραμύθι έλαβε χώρα στην Ινδία.
Ο τρόπος που κινούνται τα παιδιά, που παρασταίνουν το βουνό, που αλλάζουν σχηματισμούς έχει μια ιερότητα. Σαν αρχαίος χορός τραγουδούν τα στιχάκια του παραμυθιού  ξεκινώντας και τελειώνοντας με ένα ισοκράτημα. Απευθύνονται με θάρρος στον κόσμο, όλα μιλούν καθαρά και πολύ εκφραστικά. Έχουν μια σοβαρότητα που εκπλήσσει για παιδιά Τετάρτης Δημοτικού. Μα είναι τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Πενταλόφου που το γνωρίζω καλά και έχοντας ξανασυνεργαστεί με τις δασκάλες τους τα εμπιστεύομαι απόλυτα. Η συγκίνηση όσο προχωρά το έργο κορυφώνεται.  Εμείς ήμασταν οι τρελοί, λένε στο τέλος τα παιδιά, ως κοινωνία που μετανιώνει για το λάθος της να μην αναγνωρίσει τον καλό αγώνα του πρωταγωνιστή και επιπλέον να τον κατηγορήσει και ως τρελό.
Ο κόσμος τα καταχειροκροτά. Καλώ τις δασκάλες τους γιατί αξίζουν τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια και για τη διασκευή του παραμυθιού και για την διδασκαλία του και για την ενδυματολογία και τα σκηνικά αντικείμενα που έφτιαξαν, τη μουσική, μα κυρίως για αυτό το κάτι που σαν αύρα μυστική μας τύλιξε όλους.
Αφού ευχαριστώ όλους τους συντελεστές, τις εκδόσεις Λιβάνη και τον Ιανό, αφηγούμαι με λίγα λόγια την αληθινή ιστορία μνημονεύοντας τον Νασράτ Μαντζί που πλέον δε ζει, και ύστερα καλώ τον Διονύση να έρθει κοντά μας και αν θέλει να πει κάτι. Είναι χαρούμενος και συγκινημένος. Λέει πως αυτό ήταν το πρώτο του βιβλίο και αυτή η πρώτη παιδική παράσταση που έβλεπε και ότι δεν φανταζόταν πόσο αλλιώτικα μπορούν τα παιδιά να ζωντανέψουν τις εικόνες που ο ίδιος φαντάστηκε και ζωγράφισε στο παραμύθι.
Κάθομαι στο μεγάλο τραπέζι και ένα ένα τα παιδιά έρχονται να υπογράψω τα βιβλία τους. Καλώ και τον Διονύση και λέω στα παιδιά αν θέλουν να πηγαίνουν για να τους ζωγραφίσει τη δική του αφιέρωση στο βιβλίο τους. Αυτή ήταν και η δική μου πρώτη φορά, να έχω δίπλα μου τον εικονογράφο ενός βιβλίου μου και τα παιδιά να προσέρχονται και στους δυο δημιουργούς για αφιερώσεις λόγου και εικόνας. Θα το έλεγα διπλή χαρά.
Ήταν τόσο μεγάλη η ομορφιά που ζήσαμε σήμερα που εύχομαι ο Θεός πάντοτε να την αυξάνει και αν ανοίγει τις καρδιές μας για να μπορούμε να τη δεχόμαστε… “
 Βασιλική Νευροκοπλή

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Με αφορμή την ημέρα αυτή,  από 5 Μαρτίου έως 9 Μαρτίου 2018, έγιναν πολλές δράσεις στο σχολείο μας, όπως προβολή ταινιών – συζητήσεις, βιωματικά παιχνίδια διαχείρισης συναισθημάτων, εικαστικές δημιουργίες και φιλαναγνωσία, με την επεργασία των δύο βιβλίων «Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα» και «Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες” . Όλες αυτές οι δράσεις  μας έδωσαν ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα της βίας και του εκφοβισμού, να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας αλλά και να δημιουργήσουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ο ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες

Δ1- Δημιουργική γραφή στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο.

«Ο τρελός του χωριού» είναι το τελευταίο παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή, το οποίο αξιοποιήσαμε με τους μαθητές/τριες για μια δραστηριότητα δημιουργικής γραφής, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ1 είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στο ερώτημα:  Τι είναι άραγε αυτό που οδηγεί μια ομάδα ανθρώπων να περιφρονήσει, να χλευάσει, να απομονώσει και να στερήσει έναν άνθρωπο από το όνομά του και την ταυτότητά του;

Συλλογή προϊόντων – Δράσεις Σχολείων

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη και απώτερο σκοπό τη στήριξη των συνανθρώπων μας  που αντιμετωπίζουν έκτακτες και άμεσες ανάγκες επιβίωσης λόγω της  οικονομικής κρίσης,  λειτουργεί  το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Η λειτουργία του αποτελεί έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας στους συμπολίτες μας που βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα, στερούμενοι στοιχειωδών  αγαθών.

Στόχο έχει την  εξασφάλιση της συστηματικής  μηνιαίας υποστήριξης  μέσω της δωρεάν ενίσχυσης με τρόφιμα και άλλα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας σε 200 οικογένειες του Δήμου μας με διαπιστωμένα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Ενεργό ρόλο στις δράσεις αυτές διαδραματίζει η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και ως εκ τούτου να ωφεληθούν αδύναμοι συμπολίτες μας.

Σε μια αλληλέγγυα κοινωνία υπάρχει η συνύπαρξη, η στήριξη των συνανθρώπων μας, έχοντας την επίγνωση ότι μπορεί να ήμασταν εμείς στην θέση τους και η από κοινού δημιουργία των θεμελίων για ένα καλύτερο μέλλον.     

Απευθυνόμαστε λοιπόν,  στους γονείς και κηδεμόνες του  σχολείου μας να γίνουμε  συνοδοιπόροι στο έργο αυτό  και να μάθουν οι μικροί μας μαθητές  πως το ρήμα «ΑΓΑΠΩ» και «ΒΟΗΘΩ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο.

Η δράση αφορά σε καλάθια αγάπης, τα οποία θα τοποθετήσουμε  στο σχολείο μας  και θα τα γεμίσουν οι μικροί μας μαθητές με ένα προϊόν ξηράς τροφής ο καθένας και συγκεκριμένα το  προϊόν συλλογής που επιλέχτηκε για το δικό μας σχολείο είναι τα φασόλια.
Τα καλάθια θα τα τοποθετήσουμε στο σχολείο μας  από  τις 19/03/2018 έως 30/03/2018.

Παρακαλούμε πολύ τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας να δείξουν και πάλι το ανθρώπινο πρόσωπο τους  όπως και τα Χριστούγεννα με τη συλλογή προϊόντων για το «Χαμόγελο του Παιδιού» και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συμπολίτες που περνούν δύσκολες ώρες.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης και όλου του Εκπαιδευτικού Προσωπικού σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σας.

Με εκτίμηση

Η  Διευθύντρια του Σχολείου

Αικατερίνη Χατζοπούλου                    Το Εκπαιδευτικό    Προσωπικό

ΕΠΑΙΝΟΣ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τη στήριξη και την ευγενική προσφορά σας σε είδη πρώτης ανάγκης στο “Χαμόγελου του Παιδιού”, ευελπιστώντας και στο μέλλον να έχουμε τη συνδρομή σας σε παρόμοιες δράσεις αλτρουισμού και φιλανθρωπίας.

 

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Αικατερίνη Χατζοπούλου

Μουσικοχορευτικό Δρώμενο 

Στις 21/12/2017, τα παιδιά της τετάρτης τάξης του Σχολείου μας (Δ1&Δ2), με την καθοδήγηση της μουσικού του Σχολείου μας Ευτυχίας Καβαλίκα, παρουσίασαν στη σχολική κοινότητα ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με σπάνια Παραδοσιακά Κάλαντα από χωριά της Ελλάδας.

4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού “Αθλούμαι-ΧαράΖΩ το μέλλον”

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου αφήσαμε τις σχολικές τσάντες στην άκρη, βάλαμε την αθλητική μας ενδυμασία και με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού βρεθήκαμε στην αυλή.  Συμμετείχαμε σε κινητικά παιχνίδια με μπάλες και μη ανταγωνιστικά παιχνίδια με στεφάνια.  Στη συνέχεια είδαμε video με θέμα αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε αφίσες με μηνύματα για τον αθλητισμό.  Τέλος, περπατήσαμε ως το κοντινό γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου όλοι συμμετείχαν σε αθλήματα στίβου και ποδοσφαίρου.

ΗΤΑΝ Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ελευθερία Καραγώγου.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε την γκαλερί φωτογραφιών.


Δείτε στο Slide.ly

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση