ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ

Το σχολείο μας στο Διαδίκτυο

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Μαρ 202312

Διασχολική επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Από την σχολική βία στην οπαδική βία».

Το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2023 και στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πέλλας, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κόσμου, μία πολύ όμορφη εκδήλωση με θέμα: «Από την σχολική βία στην οπαδική βία». Πιο συγκεκριμένα, τα Δημοτικά Σχολεία Πέλλας και Νέας Πέλλας μαζί με το Γυμνάσιο Πέλλας στα πλαίσια του προγράμματος ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, διοργάνωσαν μία επιμορφωτική ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο μάλιστα έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου κύκλου συζητήσεων, δράσεων ερευνών και νομοθετικών ρυθμίσεων. Εξέλιξη της σχολικής βίας αλλά και παράλληλα με αυτήν είναι η οπαδική βία, απειλητική μορφή βίας στην εποχή μας.

Ήταν μία εκδήλωση από τα παιδιά, για τα ίδια τα παιδιά. Έτσι πραγματοποιήθηκε μία αξιόλογη προσπάθεια από την πλευρά τους να ορίσουν και να παρουσιάσουν μέσα από τα δικά τους μάτια το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ειδικότερα, αξιοποιώντας διάφορα είδη τέχνης όπως: η μουσική, το θέατρο, η εικαστική απεικόνιση, η φωτογραφία και η παραγωγή βίντεο μας επικοινώνησαν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα τους πάνω στο θέμα. Κατά κοινή ομολογία όλων των παρευρισκόμενων, τα παιδιά μας ήταν μοναδικά και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Επίσης θα κρατήσουμε το μεγάλο τους ΟΧΙ στη βία και το τεράστιο ΝΑΙ τους στη φιλία.

Τις δράσεις τους αυτές στήριξε η Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Δ/νση Πρωτάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, ο Δήμος Πέλλας και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των αντίστοιχων σχολείων ώστε να πάρουν «σάρκα και οστά» και τους ευχαριστούμε ολόψυχα.

Επιπλέον ευχαριστούμε τους εκλεκτούς ομιλητές μας κ. Αλέξη Λάππα -Ψυχολόγο Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων που μας έδωσε απαντήσεις  με την εξαιρετική εισήγησή του   , τον κ. Άγγελο Χαριστέα -Ποδοσφαιριστή και Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με εύστοχες τοποθετήσεις για την οπαδική βία  και τον κ. Γεώργιο Ράπτη- Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Νομού Πέλλας που αξιοποίησε με επιτυχία ένα έντονο μαθησιακό επεισόδιο για να αναφερθεί στην ενδοσχολική βία.

Ακόμη, την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις αξιόλογες ομιλίες τους, ο Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του Δ. Σ Πέλλας και προπονητής ποδοσφαίρου κ. Τυριακίδης Γεώργιος, η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κα. Μπόϊκου Βακαλοπούλου Ευθυμία και η Κοινωνικής Λειτουργός κα. Παντσή Παναγιώτα που διδάσκουν εξίσου στα Δημοτικά Σχολεία Πέλλας και Νέας Πέλλας. Ο κ. Τυριακίδης αναφέρθηκε στο «γκολ….που μας ενώνει» και οι κυρίες στην οπαδική βία παρέχοντας ταυτόχρονα προτάσεις διαχείρισης.

Ξεχωριστοί και μοναδικοί ήταν η Θεατρολόγος κα. Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και ο Μουσικός, κ. Μαργαρίτης Κωνσταντίνος που ανέλαβαν την άψογη παρουσίαση των θεατρικών δρώμενων και της διασχολικής χορωδίας.

Επίσης ευχαριστήσουμε πολύ την εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας κα. Θεοδώρα Λεβάντη  που επιμελήθηκε την αφίσα, την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας μαζί με τα κείμενα παρουσίασης των παιδιών και των αφισών για τη βία, την εκπαιδευτικό κα. Αγάθη Γεωργιάδου που ανέλαβε την παρουσίαση όπως και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που βοήθησαν ο καθένας  με τον δικό του τρόπο για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία και οργάνωση της ημερίδας.

Φυσικά, ένα τεράστιο μπράβο αξίζει στις διευθύντριες των σχολείων κα. Μαρία Χαριτωνίδου του Δημοτικού Σχολείου Νέας Πέλλας και κα. Ποθητή Νομικού του Γυμνασίου Πέλλας που στήριξαν από την αρχή ως το τέλος και με πολύ πάθος αυτήν την διοργάνωση, όπως και στη κα. Αναστασία Χανού-Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείο Πέλλας  που ήταν η εμπνεύστρια της ιδέας και αρωγός σε όλες τις διαδικασίες που ακολούθησαν μέχρι την πραγμάτωση της ημερίδας.

Τέλος, συγχαίρουμε τους γονείς των μαθητών που για ακόμη μία φορά στηρίζουν έμπρακτα τις δράσεις του σχολείου μας και τους ευχαριστούμε από καρδιάς τόσο για την συμμετοχή όσο και για την προσφορά τους στο υπέροχο μπουφέ που ετοίμασαν για όλους τους παρευρισκόμενους της ημερίδας.

Ευχαριστούμε που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Σεβαστός Πατέρας Βασίλειος, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, η βουλευτής Ν. Πέλλας κα. Θεοδώρα Τζάκρη, ο βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, , ο Αντιδήμαρχος  Δημοτικής Ενότητας Πέλλας κ .Ιωάννης Φωκάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης και η Προϊστάμενη Εκπ/κών θεμάτων της Δ.Ε. Πέλλας κα. Βυρώζη  Βασιλική.

Τα πιο μεγάλα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά μας για την εξαιρετική παρουσία τους! Η συμμετοχή τους μας έδωσε μηνύματα ελπίδας για μια κοινωνία με όσο το δυνατό λιγότερη Βία!

Τέλος, για άλλη μία φορά συνειδητοποιήσαμε πως η αγαστή συνεργασία του σχολείου (μαθητές και εκπαιδευτικοί) με τους γονείς και την τοπική κοινότητα είναι απαραίτητη, άκρως ωφέλιμη για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας, για την σχολική πρόοδο τους και την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων όπως η παρούσα.

 

Η ομάδα τύπου του Δ.Σ. Πέλλας

 

 

από κάτω από: Ενημέρωση Δ/νσης| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
Ό,τι είναι ο ήλιος για τα λουλούδια είναι τα χαμόγελα για τον άνθρωπο.

Ιστορικό

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων