Την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα (3 έως 7 Απριλίου 2023) στη Στ Δημοτικού του σχολείου μας έγινε πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού ψηφιακού λογισμικού Socrative. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ενθουσίασε τους μαθητές και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Το συγκεκριμένο ψηφιακό μέσο δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό στο τέλος της παράδοσης κάθε διδασκαλίας να ελέγχει τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις των μαθητών και παράλληλα να λαμβάνει ανατροφοδότηση για το αν υπάρχουν σημεία στα οποία οι μαθητές χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση. Ο εκπαιδευτικός προς το τέλος της διδακτικής ώρας αναθέτει στις ομάδες μαθητών να επεξεργαστούν κουίζ με ερωτήσεις σύντομης απάντησης, πολλαπλής επιλογής και σωστού λάθους προς έλεγχο της νεοαποκτηθείσας γνώσης. Οι μαθητές απαντούν ταυτόχρονα και σύγχρονα με χρήση των τάμπλετ και στο τέλος τα αποτελέσματα των απαντήσεων προβάλλονται στον πίνακα με τη μορφή ποσοστιαίων διαγραμμάτων. Ο εκπαιδευτικός επεξεργάζεται τα αποτελέσματα και μέσα από την ερμηνεία των δεδομένων είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια σημεία οι μαθητές συγκέντρωσαν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας ώστε ο ίδιος να δώσει περαιτέρω έμφαση στη διδασκαλία του.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται ήδη σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης ως απαραίτητο συμπληρωματικό μέσο διδασκαλίας και οι έρευνες έχουν αποδείξει πως με τη χρήση του:






