ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ «ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» -14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Ο Εθελοντισμός  για  την Υγεία  και  η Ολυμπιακή του διάσταση στη σχολική Φυσική Αγωγή

5η Εκπαιδευτική Εθελοντική Δράση για Δότες Αίματος ,Μυελού των Οστών και ζωντανής μνήμης συνανθρώπων μας από την απώλεια Κορωνοϊού.

Ο εθελοντισμός, όπως και ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής!

Μέσα  από την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και την υλοποίηση προγραμμάτων  Αγωγής Υγείας το σχολείο μας υποστηρίζει ενεργά τις ευκαιρίες  που μας δίνει ο αθλητισμός να ενημερωθούμε για τη δύναμη του εθελοντισμού!

 

Το αίμα αποτελεί κύριο συστατικό του καρδιαγγειακού συστήματος και είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών, ενζύμων και φαρμάκων στα κύτταρα, καθώς επίσης και για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα και άλλων προϊόντων αποδόμησης από τα κύτταρα. Αποτελείται από διάφορους τύπους κυττάρων που συγκρατούνται μέσα σε ένα υγρό μέσο, που ονομάζεται πλάσμα. Το αίμα αποτελεί περίπου 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος και ο μέσος ενήλικας έχει συνολικό όγκο αίματος 4-5 λίτρα.

Με την ημέρα αυτή ευαισθητοποιούμε το μαθητή και τιμάμε τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη και τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή:

10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κυβικά εκατοστά αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει

Επίσης παρακινούμε να γίνουν όσοι μπορούν Δότες Μυελού των οστών για την τράπεζα Μυελού που έχει δημιουργηθεί

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής Υγείας δημιουργήθηκε  με πρωτοβουλία του υπεύθυνου  του προγράμματος τράπεζα αίματος «Μπαλάσκας Στυλιανός» για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών στην παιδική ηλικία. Σκοπός της Τράπεζας αίματος  πέρα από την ευαισθητοποίηση μαθητών για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι και η συγκέντρωση και διάθεση αίματος σε παιδιά με σοβαρές ασθένειες όλης της χώρας. Όποιος λοιπόν Εθελοντής αιμοδότης θέλει να προσφέρει αίμα, μπορεί να το καταθέσει στην επωνυμία αυτή που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Προσδοκία μας είναι η Τράπεζα Αίματος αυτή να διατηρηθεί και να ενισχυθεί προσφέροντας ανακούφιση και κυρίως ΖΩΗ στους  μικρούς συνανθρώπους μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση