Το χωριό μας

0

Συγγραφέας: Δημοτικό Σχολείο Παλιού Μυλοτόπου | Κατηγορία Λίγα λόγια για το χωριό μας | , στις 03-02-2012

Αεροφωτογραφία του Π.Μυλότοπου

Ο Παλαιός Μυλότοπος βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νέος Μυλότοπος και Καρυώτισσα. και βρίσκεται δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών μέσα στον εύφορο κάμπο σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Γειτονικά του χωριά είναι ο Νέος Μυλότοπος και η Αξός…ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ TO CONTINUE READING ΚΑΤΩ..

το κτίριο της κοινότητας στην πλατεία

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία.Αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Βούδριστας το 1918, καταργήθηκε το 1922 παραμένοντας ως οικισμός της Κοινότητας Γενιτσών (Γιαννιτσά) και το 1926 γίνεται και πάλι κοινότητα. Το 1927 η Βούδριστα μετονομάζεται σε Μυλότοπο ενώ το 1940 λίγο πρίν την έναρξη του πολέμου αναγνωρίζονται οι οικισμοί Νέος και Παλαιός Μυλότοπος. Το 1972 προσαρτάται ο οικισμός της Κρώμνης και η κοινότητα καταργείται το 1997 για να συνενωθεί στην δημιουργία του Δήμου Κύρρου.

ο Άγιος Αθανάσιος

Ο Παλαιός Μυλότοπος είναι ένα από τα χωριά που υπάρχει στο χρόνο με αναφορές που ξεκινούν από τα 1224 μ.Χ. Σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε στον βορεινό τοίχο του ναού της Αγίας Παρασκευής αλλά και μονολιθικού σταυρού στο παρακείμενο νεκροταφείο μαρτυρείται η συνεχής ύπαρξη του οικισμού στο χρόνο και ταυτόχρονα της χριστιανικής λατρείας.

Παλαιός Μυλότοπος

Παλαιός Μυλότοπος Αγία Παρασκευή

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Βόντριστα ή Βούδριστα. Τη σημερινή ονομασία την  πήρε από τους πολλούς νερόμυλους που είχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Τα νερά έρχονταν έως τότε από τις πηγές Αραβησσού. Το ποτάμι περνούσε από την πλατεία του χωριού βορειοδυτικά. Η παρέμβαση της εταιρίας ύδρευσης Θεσσαλονίκης στα νερά της Αραβησσού με το υπόγειο φράγμα είχε αρνητική επίπτωση και στον Παλαιό Μυλότοπο. Το ποτάμι στέρεψε και μπαζώθηκε επιμελώς.

το ηρώο πεσόντων του χωριού μας

Εκτός από την Αγία Παρασκευή, που χτίστηκε γύρω στο 1756 και ήταν έδρα επισκοπής το χωριό έχει ακόμη μία ιστορική εκκλησία, τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος κτίστηκε πιθανότητα στις αρχές του 1800. Κάηκε δύο φορές, την πρώτη ξανακατασκευάστηκε το 1842 και την δεύτερη φορά κάηκε το 1933. Από μαρτυρίες που υπάρχουν γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Αθανάσιος ήταν παλαιότερα καθολικό ιεράς μονής και γηροκομείο πιθανότατα το 1825.

το κλειστό γυμναστήριο του χωριού μας

Σήμερα στο χωριό υπάρχει ένας δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος με τμήματα ζωγραφικής, ενόργανης γυμναστικής και μουσικής. Έχει ένα δυναμικό Αγροτικό Συν/σμό, μια ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και ένα σύλλογο αιμοδοσίας.

το λογότυπο του συλλόγου αιμοδοσίας του χωριού μας

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση