Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Παγκόσμιας Κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Ο.Η.Ε. θεσμοθέτησε το 1972 την

5η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».

Άλλωστε, η Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών, από τις κορυφές των βουνών ως τα βάθη της θάλασσας.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό και οργανώσαμε -όπως κάθε χρόνο- διάφορες δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα και για την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Γιατί ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα μας είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Δείτε παρακάτω μερικές από τις δράσεις μας:

Στ’ τάξη

Μία ωραία ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στη φύση , να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Φανουρίου ,να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας στην προστασία του περιβάλλοντος και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα που προσφέρει η τοποθεσία που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας!

Στ’ 1

 

Στ’ 2

 

Στ’ 3

 

 

Ε’ τάξη

Εμείς, οι μαθητές της Ε΄ Τάξης, στις 2 Ιουνίου, συμμετείχαμε ενεργά και με ενθουσιασμό στον καθαρισμό της παραλίας της Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγιεινής εν καιρώ πανδημίας, φορώντας τα καπέλα μας και τα γάντια μας μαζέψαμε τα σκουπίδια από την παραλία, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση τόσο σε εμάς όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία . Ολοκληρώσαμε τη δράση παίρνοντας το δεκατιανό μας κοντά στη θάλασσα και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει – ύστερα από την υπέροχη κι εποικοδομητική αυτή ημέρα – το παιχνίδι!

‘’ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ’’

 

Ε’ 1

 

Ε’ 2

 

Ε’ 3

 

Δ΄τάξη

Σε μια χρονιά διαφορετική , μια χρονιά ιδιαίτερη όπου οι εκδρομές απαγορεύτηκαν κι οι δραστηριότητες περιορίστηκαν , οι μαθητές της Δ´ τάξης του σχολείου μας σκέφτηκαν να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο, συνδυάζοντας ομαδικότητα, αγάπη για το περιβάλλον, φροντίδα για τον συνάνθρωπο και το δημιουργικό τους πνεύμα.

Την εποχή της καραντίνας, οι μικροί μας μαθητές, με μεράκι κι όρεξη, έφτιαξαν μια σχολική εφημερίδα, τα έσοδα της οποίας σκέφτηκαν να τα δωρίσουν στον σύλλογο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» κι έτσι να υιοθετήσουν και να σώσουν ένα τραυματισμένο ζώο, του οποίου το είδος είναι υπό εξαφάνιση .

Έτσι, επιστρέφοντας στο σχολείο μας, από την πολύμηνη καραντίνα, τα παιδιά κατάφεραν να μαζέψουν το απαραίτητο ποσό για την υιοθεσία της χελωνίτσας.

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου, με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, τα παιδιά συνδέθηκαν διαδικτυακά με τον σύλλογο «Αρχέλων» όπου «γνώρισαν» την τραυματισμένη χελωνίτσα που  υιοθέτησαν αλλά  και πολλές θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται από εθελοντές κι εξειδικευμένο προσωπικό στον συγκεκριμένο χώρο .

Προβληματίστηκαν για την ανεξέλεγκτη και παράνομη δράση των ανθρώπων, η οποία διαταράσσει την ισορροπία στα φυσικά οικοσυστήματα  αλλά ταυτόχρονα γιόρτασαν την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος κι ένιωσαν πολύ όμορφα που ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού, κατάφεραν να βάλουν ένα λιθαράκι στην προστασία του πλανήτη μας.

Η μέρα έκλεισε με χαρούμενα συναισθήματα και ικανοποίηση, γιατί τα παιδιά είχαν καταφέρει να υπερκαλύψουν τα έξοδα της υιοθεσίας. Έτσι, αποφάσισαν να δωρίσουν το υπόλοιπο ποσό στο «Χαμόγελο του παιδιού».

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν τα παιδιά σε αυτή τους τη δράση. Ας γίνουν οι μικροί μας μαθητές παράδειγμα για όλους μας, ώστε οτιδήποτε στη ζωή μας να το αντιμετωπίζουμε με ζεστό, αληθινό χαμόγελο, αγάπη, φροντίδα και προσφορά.

Σας ευχαριστούμε πολύ, παιδιά, για όλα όσα μας μάθατε!