Τα παιδιά του ολοημέρου

“Τα παιδιά του ολοημέρου” : μικρή εικονογραφημένη εγκυκλο­παίδεια των πραγματικών & φανταστικών προσώ­πων, ζώων, τόπων, πραγμάτων και εννοιών

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συλλογικό έργο των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και πραγματοποιήθηκε στη ζώνη του ολοημέρου.
Το περιεχόμενο των λημμάτων είναι ποικίλο: άνθρωποι διάσημοι και παιδιά από το σχολείο, κοντινά μας νησιά και μακρινές χώρες, ζώα οικόσιτα και ζώα άγρια, φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα της καθημερινότητας…
Διαβάζοντας το βιβλίο, μπορούμε να μάθουμε τι χρώμα­τα έχει η ζέβρα, σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο υπνό­σακος, ποιοι άνθρωποι κάθονται σε μια έδρα, τι υπάρχει σε μια ζούγκλα, ποιοι βρίσκουν θησαυρούς, ποια αποστολή έχει ένας ιππότης, από ποιον τρώγονται τα καρύδια, πώς χρησιμοποιούμε το χαρτί μέσα στο σπίτι, αλλά και για τους σκύλους Ρεξ και Σπίθα, τα ζόμπι, τι σημαίνουν οι φράσεις «έχω φάει» και «δε με νοιάζει»… Υπάρχουν όμως και ορισμένα λήμματα που εμφανίζο­νται για πρώτη-πρώτη φορά με αυτήν την εγκυκλοπαίδεια, όπως ο ασυνήθιστος ποιμένας βογιοσκος ή τα υδρόβια Δ Ρομβοσπίτια. Καθώς ορισμένα λήμματα καταγράφηκαν από περισσότερους από έναν συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας, ο καθένας και η καθεμιά από τους οποίους τα εξέτασε με διαφορετικό τρόπο, θα συναντήσουμε επτά περιγραφές για τον ήλιο ή την ώρα και δέκα για τον… Ορέστη! Την τιμητική του έχει βέβαια και το μεγάλο θέμα που μάς απασχόλησε τελευταία, ο κορωνοϊός.
Αν συντονιστούμε με την ανάλαφρη και την παιγνιώδη διάθεση των συντακτών της εγκυκλοπαίδειας, μάλλον θα εκτιμήσουμε τις γνώσεις, τη φαντασία, το χιούμορ και τα όμορφα σχέδιά τους που εικονογραφούν το βιβλίο. Άλλωστε μέσα από αυτή τη μακρά και δημιουργική διαδικασία τα παιδιά διασκέδασαν αλλά και δούλεψαν ομαδικά και γνώρισαν από πρώ­το χέρι πώς φτιάχνεται στάδιο προς στάδιο μια εγκυκλοπαίδεια.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν ολοκληρώνει την προσπάθειά τους, μένει μάρτυράς της και ίσως να ψυχαγωγήσει και τους αναγνώστες του.

(από τον πρόλογο της εγκυκλοπαίδειας)
1
2
γενικό
*Το έργο συντονίστηκε από τον εκπαιδευτικό των Εικαστικών, Παναγιώτη Τσολακάκη.