Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- 3 Δεκεμβρίου 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, έδωσε την ευκαιρία να  πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας αλλά και να προβληματίσουμε  τα παιδιά σε ζητήματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλες τις πλευρές της ζωής. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού το  σχολείο μας αφιέρωσε την ημέρα στην ευαισθητοποίηση για τα άτομα με αναπηρία.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις διάφορες μορφές αναπηρίας, μαθαίνοντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί τους. Εστίασαν στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για αυτονομία των ατόμων με αναπηρία.

Υποδύθηκαν τους τυφλούς και αντιμετώπισαν την πρόκληση να διασχίσουν μια διαδρομη με εμπόδια, με κλειστά μάτια.

Επιπλέον, μιλήσαμε για τη γραφή Braille και γράψαμε το όνομά μας με τη μέθοδο αυτή.  Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές κατέκτησαν βιωματικά γνώσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου των ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της κατάλληλης σήμανσης στις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Βίωσαν πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε αυτούς τους χώρους, διασφαλίζοντας την πρόσβαση παντού χωρίς εμπόδια για όλους  και το πιο σημαντικό συμφωνήσαμε όλοι πως το σχολείο μας τους χωράει ΟΛΟΥΣ.

377200384 666887338935093 6648215866284062240 n