Αθλητικοί Αγώνες- Α τάξη

Στα πλαίσια του προγράμματος «Η Ελιά και το λάδι»  η πρώτη τάξη διοργάνωσε με τη βοήθεια του κύριου Βασίλη του γυμναστή μας αθλητικούς αγώνες όπως οι Αρχαίοι Έλληνες.

Αρχικά φτιάξαμε στεφάνια από κλαδιά ελιάς (κότινους) που θα ήταν και το βραβείο των νικητών.

Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή του σχολείου όπου μαζί με τον κύριο Βασίλη συζητήσαμε σε τι είδους αθλήματα έπαιρναν μέρος οι Αρχαίοι Έλληνες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες :

Τα Ολύμπια, οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση αγωνεςτης αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια μετά το 776 π.Χ.. Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα (και αργότερα από άλλα μέρη) και σταδιακά απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη.

 

 

 

Τα αγωνίσματα

  • Αγώνες δρόμου

δρομοςΟ απλός αγώνας δρόμου, το «στάδιον» ήταν το πρώτο αγώνισμα που καθιερώθηκε.  Μέχρι τους 15ους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές που έπαιρναν μέρος φορούσαν μια μικρή ποδιά, ενώ αργότερα αγωνίζονταν εντελώς γυμνοί, επιδεικνύοντας την επίδοσή τους στο πολεμικό βάδισμα και τρέξιμο. Τέρμα ήταν το σημείο που βρίσκονταν το βραβείο, ενώ οι θεατές στέκονταν δεξιά και αριστερά κατά μήκος της αμμώδους διαδρομής που είχε μήκος εξακοσίων Ολυμπιακών ποδιών (περ. 192 μέτρα). Οι αθλητές ανταγωνίζονταν σε ομάδες τεσσάρων. Οι επί μέρους νικητές ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, επίσης σε ομάδες τεσσάρων.

 

  • Πάλη

παληΗ πάλη ήταν πολύ δημοφιλές άθλημα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Θησέας ήταν αυτός που ανακάλυψε την τεχνική της πάλης, έτσι ώστε ο νικητής να μην είναι εξαρτημένος μόνο από την φυσική του σωματική δύναμη, αλλά από την τεχνική, την ευελιξία και την γρηγοράδα των κινήσεών του. Ο έφηβος Κρατίνος απέκτησε φήμη όχι μόνο για την νίκη του, αλλά και για την καλαισθησία των κινήσεων του.

Στην πάλη διακρίνουμε δύο αγωνίσματα. Στο πρώτο ο αθλητής είχε σκοπό να ρίξει τον αντίπαλο τρεις φορές με τους ώμους στο χώμα, ενώ στο δεύτερο ο αγώνας συνεχιζόταν ακόμα και στο έδαφος, μέχρι που ο νικημένος αναγκαζόταν να παραδεχτεί την ήττα του σηκώνοντας το χέρι.

 

  • Πυγμαχία

Η πυγμαχία ήταν βίαιο και συχνά θανατηφόρο αγώνισμα. Τα χέρια ήταν ενισχυμένα με χοντρά δερμάτινα λουριά από τον αγκώνα μέχρι τις γροθιές, ενώ τα δάχτυλα έμεναν ακάλυπτα για να κλείνουν σχηματίζοντας γροθιά. Τα λουριά μπορεί να ήταν ενισχυμένα με μικρούς μολυβένιους βόλους ή καρφιά.πυγμαχια1

Σε περίπτωση που ο αγώνας κρατούσε πολύ ώρα χωρίς νικητή, οι αγωνιστές έπρεπε να κάνουν την ονομαζόμενη «κλίμακα». Δηλαδή οι πυγμάχοι στέκονταν ακίνητοι χωρίς να αμύνονται ή να αποφεύγουν το χτύπημα, ενώ εναλλακτικά αντάλλασσαν χτυπήματα μέχρι πυγμαχία2που ένας από τους δυο κατέρρεε. Αν και πολλές μαρτυρίες έχουμε για τα φοβερά και αιματηρά τραύματα του αγωνίσματος, η τέχνη της πυγμαχίας ήταν άλλη. Νικητής ήταν αυτός που κατόρθωνε να μην χτυπηθεί. Ακόμα καλύτερα ήταν αυτός που κατόρθωνε να μην χτυπηθεί αλλά ούτε και να χτυπήσει τον αντίπαλο, κάνοντάς τον απλά να καταρρεύσει εξουθενωμένος από τις άκαρπες επιθετικές προσπάθειές του.

 

  • Παγκράτιο

παγκράτιοΤο δυσκολότερο άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν αναμφισβήτητα το παγκράτιο. Ήταν συνδυασμός της πάλης και της πυγμαχίας. Ο νικητής έπρεπε να νικήσει συνδυάζοντας την ευελιξία αλλά και την δύναμη της γροθιάς, συμβολίζοντας έτσι τον ηρωικό αγώνα του άοπλου πολεμιστή στην μάχη. Σε αντίθεση με την καθεαυτού πυγμαχία, οι αθλητές του παγκρατίου αγωνίζονταν με γυμνά χέρια και δεν χτυπούσαν με την γροθιά, αλλά με τα δάχτυλα της πυγμής. Δυο θρυλικοί αθλητές του παγκρατίου έμειναν στην ιστορία, ο Θεαγένης και ο Πολυδάμας.

  • Πένταθλο

Το πένταθλο αποτελείτο από πέντε επί μέρους αγωνίσματα, τροχάδηνάλμαπάληδισκοβολία και ακόντιο.

πενταθλο

 

 

  • Αρματοδρομία

Η αρματοδρομία διεξάγονταν σε ιδιαίτερο στάδιο, το «ιπποδρόμιο», αγνώστων σήμερα διαστάσεων.

αρματοδρομίες1 αρματοδρομίες2

 

Εμείς λοιπόν, στην αυλή μας κάναμε αγώνες δρόμου και αντί για δισκοβολία, ρίξαμε μια μπάλα όσο πιο μακριά μπορούσαμε.

Αγώνες δρόμου αγοριών 1

IMG_5887 IMG_5888 νικητές δρόμου αγόρια1

 

 

Αγώνες δρόμου αγοριών 2

IMG_5898 δρομος αγορια2

Αγώνες δρόμου κοριτσιών 

IMG_5892

 

νικητες δρομος κοριτσια1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σφαιροβολία 

σφ1 σφ2 σφ3 σφ4 σφ5νικητες σφ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και οι υπόλοιποι που δε βραβεύτηκαν με το στεφάνι της ελιάς στα προηγούμενα αθλήματα, τρέξαν όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι και στεφανώθηκαν και αυτοί για την προσπάθειά τους.

IMG_5909

 

 

 

 

 

 

 

Και μια φωτογραφία όλοι μαζί…

συνολο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.