«Με την ποίηση πολεμάμε τον ρατσισμό»… Δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, είμαι ακόμα μαύρος

Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;
(Ποίημα γραμμένο από ένα παιδί από την Αφρική,  που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006.)
Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες που να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.
Οι εκπαιδευτικοί μέσα σε παιδαγωγική ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ελευθερίας, μπορούν να διδάξουν στους μαθητές ανθρωπισμό, φιλοκαλία και φιλανθρωπία, δικαιοσύνη και ειρήνη, την ελευθερία ως αγάπη και την αγάπη ως ελευθερία, πολιτισμό και ήθος, δημιουργικότητα και αντίσταση στις συρρικνώσεις του ανθρώπου, με σκοπό να τους οδηγήσουν από την απλή συνύπαρξη ατόμων σε μια κοινωνία αγάπης.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης μέσα στο σύγχρονο πλουραλιστικό και πολυπολιτισμικό πλαίσιο αναδεικνύεται πρωταρχικός. Το Σχολείο έχει όλα τα εχέγγυα για να βοηθήσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες να οικοδομήσουν τις αξιακές τους θέσεις και να τους καθοδηγήσει ατομικά και ομαδικά ώστε να επιτευχθούν:
• Η ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων που ζουν σε μια χώρα, στη βάση της ισονομίας και της ισότητας.
• Η αλληλοκατανόηση και αλληλοεκτίμηση των ανθρώπων.
• Η αποδοχή και ο σεβασμός της πολιτισμικής ετερότητας, γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
• Η καταπολέμηση ρατσιστικών τάσεων, προκαταλήψεων και εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, ώστε οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που ζουν σε μια χώρα να μπορούν να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους και να συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της.
• Η εμπέδωση της αλληλεγγύης.
• Η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα άτομα για εργασία, εκπαίδευση και κοινωνική και οικονομική ανέλιξη και πρόοδο.
Με αφορμή την ημέρα αυτή έγινε στο σχολείο μας προβολή video και ταινιών με ανάλογο περιεχόμενο, ακολούθησε συζήτηση και τέλος κατασκευάσαμε αφίσες με αντιρατσιστικά συνθήματα.

1_ΟΧΙ στον Ρατσισμό2_ΟΧΙ στον Ρατσισμό3_ΟΧΙ στον Ρατσισμό4_ΟΧΙ στον Ρατσισμό5_ΟΧΙ στον Ρατσισμό6_ΟΧΙ στον Ρατσισμό7_ΟΧΙ στον Ρατσισμό8_ΟΧΙ στον Ρατσισμό9_ΟΧΙ στον Ρατσισμό10_ΟΧΙ στον Ρατσισμό11_ΟΧΙ στον Ρατσισμό12_ΟΧΙ στον Ρατσισμό13_ΟΧΙ στον Ρατσισμό14_ΟΧΙ στον Ρατσισμό

Κατηγορίες: Αρχική. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.