Βρασνά και Νέα Βρασνά

Η ιστορία του οικισμού των Βρασνών, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης και ύπαρξης ζωής από τον 4ο π.Χ. αιώνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 3ου π.Χ. αιώνα.

Τα Βρασνά μέχρι το 1918 ονομαζότανε Βραστά. Η ονομασία αυτή λέγεται ότι προήλθε, από μια πόλη, η οποία στην αρχαιότητα ήταν χαμηλότερα από την σημερινή τοποθεσία των Βρασνών, προς τη θάλασσα και παραπλεύρως της Εγνατία Οδού και ονομαζότανεΒορμίσκος ή Βρομίσκος.

Επίσης από τα Βρασνά πέρασε ο Στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας. Στρατοπέδευσε στον Βρομίσκο για την ανάπαυση των στρατιωτών και στην συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο προς την κατάκτηση της Αμφιπόλεως, από τους Αθηναίους.

Σήμερα τα Βρασνά αποτελούν έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς του Στρυμονικού Κόλπου. Αναπτύσσονται αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, στους πρόποδες των Κερδυλλίων και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που σε ταξιδεύει στο παρελθόν και σε μαγεύει με το φυσικό πλούτο που τον περικλείει.

Κατηφορίζοντας από τα Βρασνά και στο κέντρο της αγκαλιάς του Στρυμονικού κόλπου, ανάμεσα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και την γαλαζοπράσινη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός των Νέων Βρασνών.

Ο οικισμός αυτός απορρόφησε στην ουσία τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού των Βρασνών, απαριθμώντας πλέον μόνιμο πληθυσμό που αγγίζει τις 2000 κατοίκους. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν φανταστεί κανείς ότι τα Νέα Βρασνά έχουν ζωή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 χρόνια.

Οι κάτοικοι των Βρασνών αντιλήφθηκαν τις αλλαγές που διαδραματίζονταν κατά την δεκαετία του 1960 και αφορούσαν την τουριστική εξέλιξη της περιοχής τους. Έτσι, δειλά-δειλά στην αρχή αλλά ταχύτατα στη συνέχεια, άρχισαν να επενδύουν μετατρέποντας την άλλοτε αγροτική περιοχή σε έναν σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι κατά τους θερινούς μήνες τα Νέα Βρασνά επιλέγονται από χιλιάδες επισκέπτες ως τόπο των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Σήμερα τα Βρασνά και τα Νέα Βρασνά συγκροτούν την Δημοτική Κοινότητα Βρασνών του Δήμου Βόλβης.

vrasna neavrasna01

πηγή: Τουριστική Πύλη Strymonikos Online

Δημοσιεύθηκε στην Ο τόπος μας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση