Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέου Σιδηροχωρίου “προστατεύουν” το κιρκινέζι!

Πηγή: https://www.xronos.gr/epikairotita/neo-sidirohori-mathites-dimotikoy-prostateyoyn-kirkinezi

Νέο Σιδηροχώρι: Μαθητές δημοτικού «προστατεύουν» το Κιρκινέζι

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσαν εκπαιδευτική δράση με σκοπό την προστασία του αρπακτικού πουλιού Κιρκινέζι (Falco naumanni), το οποίο φωλιάζει σε περιοχές της ΠΕ Ροδόπης.

Το κιρκινέζι, ένας πολύτιμος σύμμαχος των αγροτών
Πρόκειται για μικρόσωμο, μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες και προτιμά ζεστά, ανοιχτά και ξηρά στεπόμορφα ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες. Η χώρα μας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ευρώπη όπου φωλιάζει το είδος αυτό, μετά την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Bird Life International. Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε 25.000-42.000 ζεύγη, με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου το 10%, με το 75% από αυτά να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το μικρό μεταναστευτικό γεράκι κιρκινέζι ζει κοντά στον άνθρωπο, φωλιάζει στα σπίτια και τις αποθήκες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αναζητά τη λεία του στα γειτονικά χωράφια. Είναι πολύτιμος σύμμαχος των αγροτών καθώς τρέφεται κυρίως με ακρίδες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών. Είναι ευπρόσδεκτο σε εκατοντάδες οικισμούς του κόσμου. Σήμερα, λόγω των αλλαγών στις χρήσεις της αγροτικής γης, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Στη Λήμνο, οι αποικίες του είδους εντοπίζονται σε 16 χωριά, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στη Ροδόπη, φωλιάζει σε λίγα χωριά νότια της Κομοτηνής, ενώ στα Ιωάννινα φωλιάζει στο κέντρο της πόλης, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους κατοίκους.

Η σταθερή παρουσία του Κιρκινεζιού κάθε άνοιξη στην χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα απειλούμενο είδος, να το γνωρίσουν από κοντά, να παρακολουθήσουν τις συνήθειές του και να αναλάβουν δράση για την προστασία του.

Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σιδηροχωρίου
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το κιρκινέζι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης την Δευτέρα 22/02 με θέμα «Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος». Στο σεμινάριο οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου και Ευγενία Πανώριου παρουσίασαν το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφορικά με την προστασία του απειλούμενου γερακιού, η οποία περιελάμβανε ενημέρωση για το είδος, προτάσεις δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη μελέτη και προστασία του και πρόβλεψη για αποστολή εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή ή/και έντυπη μορφή προς τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Η ενημέρωση επεκτάθηκε και στη μαθητική κοινότητα με την ακόλουθη βιωματική δράση. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 04/03, οι Νίκος Τσιόπελας και Μιχάλης Βαφειάδης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με τον Ιωάννη Σιγούρο, υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Σιδηροχωρίου, όπου παρευρέθηκαν και τα νήπια του Νηπιαγωγείου Νέου Σιδηροχωρίου με τη νηπιαγωγό τους, προκειμένου να ενημερώσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το κιρκινέζι και να τοποθετήσουν στον χώρο στου διδακτηρίου ξύλινες τεχνητές φωλιές, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της διαθεσιμότητας των θέσεων φωλιάσματος στην περιοχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τοποθέτησαν ξύλινες τεχνητές φωλιές σε δημόσια ή κοινοτικά κτήρια και άλλων οικισμών της περιοχής μας, όπου έχει παρατηρηθεί να φωλιάζει το Κιρκινέζι, όπως στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο και στο Καλαμόκαστρο.

 

 

 

 

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Αφήστε μια απάντηση