«Η άσκηση είναι φάρμακο…»

«Η άσκηση είναι φάρμακο…»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η άσκηση είναι φάρμακο» απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Α’ γυμνασίου, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιείται από συνεργάτες του εργαστηρίου Φυσιολογίας, με την παρουσία εκπαιδευτικού της σχολικής μονάδας, στην αίθουσα διδασκαλίας, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Στο εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα σχετικά τη φυσιολογία των μυών και τη φυσιολογία της άσκησης. Στενά συνδεδεμένο με το εργαστήριο είναι και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Άσκησης στην Ιατρική (ΙΕΦΑΙ) http://www.iapem.gr/, καθώς και το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» https://exerciseismedicine.gr/, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου που έχει η τακτική σωματική άσκηση στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών ή παθήσεων, οδηγώντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους της υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης μαθητών και πολιτών μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής συμμετέχουμε στο πρόγραμμα  με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία  με απώτερο στόχο τη μείωση της καθιστικής ζωής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης σε μικρούς και μεγάλους, αφού είναι γνωστό ότι η άσκηση προάγει τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

.

 

Η πρώτη διδακτική ώρα περιλαμβάνει συμπλήρωση ερωτηματολογίου που αφορά τις απόψεις και στάσεις των μαθητών σχετικά με την άσκηση και τα οφέλη της (2-Μαρτίου 2021)

.

 

Στη συνέχεια γίνεται προβολή και επεξήγηση ξενόγλωσσου βίντεο (έχει γίνει μετάφραση στα ελληνικά) που αφορά την επίδραση της άσκησης στο σώμα μας και τις επιπτώσεις της έλλειψης της σωματικής άσκησης στον οργανισμό μας.

Τη δεύτερη διδακτική ώρα συζητούνται τα ερωτήματα και αναπτύσσονται τα θέματα που τέθηκαν στο ερωτηματολόγιο, με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένης παρουσίασης διαφανειών και ακολουθεί προβολή εκπαιδευτικού βίντεο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή μαθητών: του Βαρβάκειου πρότυπου γυμνασίου («Κλέψαμε την Άσκηση»), του πρότυπου γυμνασίου Αναβρύτων («Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας») και του δημοτικού σχολείου Καταπόλων Αμοργού («Μπορείς να ασκηθείς οπουδήποτε»).

Η εκπαιδευτική παρέμβαση ολοκληρώνεται με συζήτηση και συμπλήρωση φύλλου αξιολόγησης της δράσης από τους μαθητές.

Το Εθνικό Κέντρο «Exercise is Medicine-Greece» σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην δίωρη διαδικτυακή εισαγωγική εκδήλωση με τίτλο «Η άσκηση είναι φάρμακο» που διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου, 2021 και ώρα 18:30 – 20:30, στο πλαίσιο του οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου για την προώθηση της σωματικής άσκησης στο γενικό πληθυσμό και ενσωμάτωσή της στο εθνικό σύστημα υγείας.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναλύσουν και θα αναδείξουν τη σημασία και το ρόλο που έχει η σωματική άσκηση στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών ή παθήσεων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, με ελάχιστο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η εγγραφή στην Διαδικτυακή Εκδήλωση «Η άσκηση είναι φάρμακο» είναι Δωρεάν.

https://exerciseismedicine.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση