Tα χαρτιά ανακυκλώνονται!

 

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας “Τα χαρτιά ανακυκλώνονται!”, τα παιδιά της Γ’ τάξης είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε ότι η  Ανακύκλωση  είναι μια υποχρέωση κάθε ανθρώπου που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Όμως, τι είναι η  Ανακύκλωση και γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε ;

Αρχικά, παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τον μπλε κάδο.

Έτσι, μάθαμε ότι Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του και  δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, εάν ανακυκλώσουμε πλαστικά μπουκάλια μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα πλαστικά μπουκάλια, ή να δημιουργήσουμε την εσωτερική επένδυση ενός μπουφάν.

Το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο λευκοσίδηρος είναι κάποια από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα υλικά αυτά βγαίνουν από κάποια άλλα υλικά, που τα λέμε πρώτες ύλες.

alouminio xilo gialli

Κάνοντας λοιπόν ανακύκλωση, πετυχαίνουμε  να μη χάνονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού. Εξοικονομούμε, επομένως, τις πρώτες ύλες και έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον.

Μετά απ’ όσα ακούσαμε, πιάσαμε κι εμείς δουλειά και φτιάξαμε τον δικό μας μπλε κάδο, στον οποίο αναλάβαμε να ρίχνουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά της τάξης μας, όπως χαρτί, πλαστικό. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, τα παιδιά, που είναι υπεύθυνα για την επιμέλεια της τάξης, φροντίζουν να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, που συγκεντρώσαμε, στον μεγάλο μπλε κάδο της γειτονιάς του σχολείου μας.

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, μάθαμε τι πρέπει να προσέχουμε σε μια αφίσα και φτιάξαμε τις δικές μας αφίσες για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

Αρκετές φορές, οι άνθρωποι ανακυκλώνουν πράγματα χρησιμοποιώντας  τα με άλλον τρόπο. Έτσι, κι εμείς αποφασίσαμε να ξα χρησιμοποιήσουμε τα ρολά από το χαρτί υγείας του σπιτιού μας και να φτιάξουμε χιονονιφάδες για να στολίσουμε την τάξη μας. Ήταν τόσο διασκεδαστικό!!!

Όμως, για να μη μείνουν παραπονεμένα τα αλουμινόκουτα στο κουκλοθέατρο που διαβάσαμε “Τα χαρτιά ανακυκλώνονται!”, γράψαμε τη δική μας ιστορία για κουκλοθέατρο με ήρωες τα αλουμινόκουτα, τα οποία είχαν μείνει μόνα τους στον μπλε κάδο. Κι επειδή κουκλοθέατρο χωρίς κούκλες δε γίνεται, φτιάξαμε τις δικές μας κούκλες, τη σκηνή και ήμασταν έτοιμοι για να παίξουμε το κουκλοθέατρο. Ήμασταν κατενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα!!!

Και το σενάριο του έργου μας: Κουκλοθέατρο

Στο τέλος, αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι, κάνοντας ανακύκλωση,  μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε, γιατί :

  • Συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος.
  • Μειώνουμε τα σκουπίδια,  αφού μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων, που παράγουμε καθημερινά, μπορεί να ανακυκλωθεί.
  • Βοηθάμε  στην εξοικονόμηση πρώτων υλών. Δε χρειάζεται, επομένως, να κόψουμε νέα δέντρα για την παραγωγή χαρτιού ή να εξορύξουμε τον βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου.
  • Βοηθάμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων από χρησιμοποιημένα υλικά είναι πολύ λιγότερη, απ’ ότι για να φτιάξουμε το χαρτί, κόβοντας ένα δέντρο.
  • Έχουμε το αίσθημα της ικανοποίησης και της κοινωνικής προσφοράς.

Συντάκτρια : Αναστασία Δερέκη