Επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Την Τετάρτη 13/11/2019 τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού επισκέφθηκαν με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Ζωή Παπαναγιώτη και κ. Φιλιώ Σίμου την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συνεχίζοντας με την εκπαιδευτική εκδρομή τους αυτή το πρόγραμμα «Τρώω φρούτα και λαχανικά και κινούμαι πιο συχνά», που έχουν αναλάβει.

Τους/τις μικρούς/ές μαθητές/τριες περίμενε μια πολύ όμορφη, διδακτική, αλλά και γεμάτη δραστηριότητες ημέρα! Ξεκινώντας, τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσω βίντεο και εικόνων για την ανάπτυξη τόσο των φυτών όσο και των ζώων. Συγκεκριμένα, έμαθαν και συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς της Σχολής για την αρχή της ζωής των πουλερικών.

Μετά την πρώτη αυτή επαφή των μαθητών/τριων με τη δουλειά ουσιαστικά που διεξάγεται στη Σχολή, η οποία είναι η προετοιμασία των αποφοίτων για ανάληψη σύγχρονων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων, ακολούθησε η ενημέρωση τους για την υγιεινή διατροφή, με τη βοήθεια μιας τρισδιάστατης διατροφικής πυραμίδας και στη συνέχεια, η κατασκευή μιας παρόμοιας δισδιάστατης αυτή τη φορά, από τα παιδιά.

Οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης “έχτισαν” τη διατροφικής τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με εικόνες φαγητών στους ορόφους της!
Οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης οικοδόμησαν τη δική τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με φαγητά στα επίπεδά της!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις κατασκευές ακολούθησαν πειράματα! Συγκεκριμένα, τα παιδιά κατανόησαν με τρόπο βιωματικό ότι υπάρχουν καλοί μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως η μαγιά, την οποία είδαν να φουσκώνει μπροστά τους και διέκριναν με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα μας!

Μετά από όλα αυτά… ήρθε η ώρα για κολατσιό! Και τι καλύτερο από ένα νόστιμο και υγιεινό κλαμπ σάντουιτς από τα χεράκια των παιδιών!

 

Οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εδώ! Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το θερμοκήπιο της Σχολής και φύτεψαν τους δικούς σπόρους από παντζάρι και σπανάκι. Πήραν μάλιστα μαζί τους μια γλάστρα καλυμμένη με μπουκάλι για την τάξη, με σκοπό να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι ελεγχόμενες, αλλά και τα δικά τους γλαστράκια για ενθύμιο.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία στάση το πτηνοτροφείο! Μαθητές και μαθήτριες φόρεσαν “στολές”, τάισαν τις κοτούλες και μάζεψαν αβγά.

 

Συνοψίζοντας, τα παιδιά βίωσαν μια μοναδική εμπειρία! Διασκέδασαν με όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν, έμαθαν πολλά για την υγιεινή διατροφή και έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων, που τόσο αγαπούν!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη, Φιλιώ Σίμου